Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 55-60 minuter. Spara skal och kärnhus, de ska användas senare. Ha i lite salt i taget och smaka på smulet tills du tycker att smulet är lagom salt! Blanda ner smörmjölken i äggblandningen. Efter ca 10 minuter, sänk värmen till 125 grader och grädda i 20 minuter till. Pudra över kanel och ställ åt sidan.
Ställ kastrullen åt sidan i cirka 5—10 minuter och vispa under tiden upp äggulor och socker till ett fluffigt skum i en bunke. Men om man hellre vill så kan man använda en större form och bara lägga degen som ett lock över äpplena, alltså inte deg i botten. Om du inte vill använda äppel går det bra att byta ut det mot någon annan frukt eller bär som du gillar. Lägg äppelklyftorna på smeten, strö över nötterna och så skjuts in i ugnen. Lägg vaniljstång, frön och mjölk i en rostfri kastrull och koka upp. Rör till en jämn smet.
Riv äpplena grovt på ett rivjärn. Riv mandelmassan och blanda med ägg, keso och vaniljsocker. Det finns fortfarande så många blommor kvar, hur kul är inte det, vi är ändå snart inne i November och trädgården fortsätter leverera -vi har inte haft någon frost hos oss än- tack vare sjön så kommer frosten aning senare på den sidan av trädgården. Och det blev hur gott som helst! Pensla med äggula och grädda pajen i 25—30 minuter. Skala dem om du vill. Till den goda äppelpajen serverade jag en espresso till maken och en cappuccino till mig -har äntligen inhandlat en ny kaffemaskin, har helt gett upp trots två försök till reparation- så nu har jag en ny modern modell jag kan leka barista med.
Sätt ugnen på 175 grader. Servera som den är eller med lite vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås till. Skär äpplena i tunna klyftor. Något som verkligen är gott är kolakakor. Rör ihop mandelmassa, smör och socker.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Mät upp socker och häll på vatten så att det knappt täcker. Sjud under kraftig vispning tills såsen börjar tjockna eller till 85 grader. För alla Fri från ägg om grädde eller äggfri glass bjuds till serveringen. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader.
Tänkvärt Allra godast blir det om man använder syrliga, hårda äpplen, för då håller klyftorna formen fint. Kaksmet: Sätt ugnen på 175 grader. Lagas med rivna äpplen och en smuldeg av mandel, smör, ströbröd och lite bittermandel. Jag fyllde pajen med riven mandelmassa, tunt skivade äpplen och lite hackad mandel. Häll mjöl, socker och smör i en matberedare. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en annan skål.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och bjud med mjölkproteinfri vaniljvisp, glass eller grädde. Det här receptet räcker till en pajform på ca 20 cm, om man tänker använda degen som botten och sen ett lock på, för att kunna lyfta ut pajen ur formen. Skala och dela äpplena och lägg dem i bottnen av formen. Jag tycker att det här receptet är extra roligt, för man tar tillvara på sådant som man normalt brukar slänga. Blanda i ströbröd och mjöl. Helt enkelt en blogg för de flesta av mina favoritsysselsättningar. Lägg hälften av bären i pajformen och täck med fyllningen.
Du kan också använda mandelmjöl. . Plasta in och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter. Grädda pajen mitt i ugnen i 25-30 minuter. Börja med att skala och kärna ur äpplena. Placera ut dem så att det ser snyggt ut och vik sedan försiktigt in kanterna. Strö socker och potatismjöl över rabarberna och rör runt lite.