Se on aikuisten yleisin akuutti leukemiasairaus ja tunnetaan myös nimellä akuutti myelogeeninen leukemia. Joka toinen viikko pidettävässä leukemiapalaverissa käsittelemme kaikki uudet leukemiadiagnoosit ja sovimme sopivat seurantamenetelmät yhdessä laboratoriolääkäreiden ja geneetikkojen kanssa. Aivokasvaimeen sairastuneen lapsen ennuste riippuu aivokasvaimen tyypistä ja siitä, pystytäänkö kasvain leikkaamaan kokonaan pois. Aiheuttaa tauti ionisoiva säteily, geneettinen alttius, tiettyjä kemikaaleja ja onkovirukset. Nyt mahan ultraäänitutkimuksessa todettiin pernan suurentuneen.
Non-Hodgkin-lymfoomassa tautisoluja voi olla myös keskushermostossa tai luuytimessä. Non-Hodgkin-lymfooman ennuste on hieman huonompi: viiden vuoden kuluttua diagnoosista noin 90 prosenttia non-Hodgkin-lymfoomaa sairastavista lapsista on yhä elossa. Kaikkia lapsia seurataan aikuisikään asti. Luuydinnäytteitä tutkitaan vain, jos veriarvoissa tai lapsen voinnissa on jotakin huolen aihetta. Aivokasvaimilla on taipumus uusiutua, ja mahdollisia uusintaleikkauksia harkitaan yksilöllisesti. Oireet Tavallisimpia oireita leukemiapotilailla ovat väsymys, pitkittynyt kuume, luustokivut sekä vuoto-oireet, kuten nenä- ja ienverenvuodot, ja herkästi ilmaantuvat mustelmat.
Jokainen on saanut nimensä sen mukaan, mikä erikoistuneista solulinjoista häiriintynyt. Lisää tietoa hoidostasi ja eri hoitovaihtoehdoista saat hoitavalta lääkäriltäsi. Joitakin muita merkkejä siitä, että koira vaikuttaa akuutti lymfaattinen leukemia ovat laajentunut perna, suurentuneet imusolmukkeet ja huonosti maksassa. Jotkut hoito-ohjelmat sisältävät metotreksaatin keskimääräisiä tai suuria annoksia suonensisäisesti leukovoriinin kanssa, joita käytetään myrkyllisyyden vähentämiseen. Oireita voivat olla väsymys, hikoilu ja laihtuminen. Sairaus koskettaa etupäässä pieniä lapsia.
Lapsi voi laihtua, kuumeilla, nukkua huonosti tai olla itkuinen ja ärtynyt. Burkittin lymfooma on aggressiivinen ja nopeasti kasvava syöpä, joka tarvitsee nopean diagnosoinnin ja intensiivistä hoitoa. Sen mukaan sikiön solukossa tapahtuu ensin jokin muutos, joka ei vielä aiheuta varsinaista pahanlaatuista kasvua mutta kuitenkin altistaa sille. Lähes kaikilla potilailla tautisolut häviävät näkyvistä verestä ja luuytimestä lääkehoidon aikana. Vatsan alueen lymfooman eli tavallisimmin Burkittin lymfooman oireina voivat olla vatsakivut, oksentelu, pahoinvointi tai pömpöttävä, turvonnut vatsa. Kokoustamme viikoittain myös leukemiapotilaiden infektioihin erikoistuneiden infektiolääkäreiden kanssa. Kun tunnistus uusiutumisen keskushermostossa hoito sisältää intratekaalisen metotreksaatti sytarabiinia ja tai ilman glukokortikoidin kahdesti viikossa, kunnes häviämisen kaikki oireet.
Lasten non-Hodgkin-lymfoomat voidaan puolestaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Jättihoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka sisältää suuria annoksia yhtä tai useampaa solunsalpaajaa tai harvinaisissa tapauksissa koko kehon sädehoidon. Hoito Lasten aivokasvainten hoito muodostuu yleensä leikkauksesta, sädehoidosta ja solunsalpaajahoidosta. On mahdollista käyttää vain sädehoitoa, pelkkää kemoterapiaa tai molempien menetelmien yhdistelmää. Se kuitenkin tiedetään, että ionisoiva säteily aiheuttaa leukemiaa myös lapsille.
Myös uusiutunut Hodgkinin lymfooma on usein mahdollista hoitaa parantavasti. Vuosittain noin 200 ihmistä sairastuu akuuttiin leukemiaan, heistä noin 150 on aikuisia. Lymfoomia voi esiintyä kaikissa lymfaattista solukkoa sisältävissä elimissä. Ne vaikuttavat sekä sairaisiin kasvain- soluihin että terveisiin soluihin, joten niitä tulee käyttää huolellisesti ja varovaisesti. Diagnoosihetkellä jopa 70 prosentilta lapsista löytyy etäpesäkkeitä, jotka sijoittuvat tavallisesti imusolmukkeisiin, luihin, ihonalaiskudokseen ja luuytimeen.
Kantasolujensiirto Jos leukemia uusiutuu tai sen uusiutumisen todennäköisyys on suuri, leukemiaa sairastavalle lapselle annetaan niin voimakkaita solunsalpaajahoitoja ja eräissä tapauksissa myös koko kehon sädehoitoa, että hänen oma luuytimensä tuhoutuu pysyvästi. Sädehoitoa pyritään kuitenkin välttämään, jos solunsalpaajilla saadaan riittävä hoitovaste. Korkean riskin potilaat saavat induktiohoidon jälkeen hoitovasteesta riippuen seitsemän tai yhdeksän hoitokuuria ns. Tutkimus ääreisverenkierron kokeena ja luuytimessä on yleensä riittävä diagnoosi. Lääkehoidon alkuvaiheen tavoitteena on saada valkosolujen esiasteet eli blastit häviämään ja luuytimen normaali toiminta käynnistymään uudelleen.
Hoito koostuu ensisijassa solunsalpaajista eli sytostaateista. Jos tauti etenee blastikriisiin, lääkärin täytyy miettiä kantasolujensiirtohoitoa hoitokeinona. Näistä tyypillisempi on T-solutauti, joka esiintyy yleensä välikarsinassa. Hoito koostuu vaikuttavien kivesten sädehoidosta ja systeemisen uudelleeninduktioterapian käytöstä, kuten yksittäisessä keskushermostosairauksissa. Monen aivokasvaintyypin ennuste on nykyisin melko hyvä.
Jos leukemiasolut saadaan ainakin väliaikaisesti pois näkyvistä, potilaille saatetaan suositella luovuttajan kantasolujen siirtohoitoa. Luokka 4 Kasvain suurenee nopeasti. Yleisin selitys lasten syövän synnylle on ns. Myelooisessa leukemiassa riskiluokitukseen vaikuttaa myös leukemiablastien kromosomisto, mutta eniten kuitenkin hoitovaste kahteen ensimmäiseen hoitokuuriin. Jättihoidossa lapselle annetaan niin voimakas annos solunsalpaajia, että lapsen oma luuydin tuhoutuu kokonaan.
Burkittin lymfooma esiintyy tavallisimmin vatsan ja suoliston alueella. Eniten tautia esiintyy murrosiästä aina 30. Punasolujen hajottamisen lisäksi se toimii immuunisysteemin apuna. Onneksi solunsalpaajien ja muiden hoitojen yhdistelmät tehoavat yleensä varsin hyvin lasten syöpiin, minkä ansiosta kolme neljästä lapsisyöpäpotilaasta paranee pysyvästi. Ehto aiheuttaa oireita, kuten uupumus, ruokahaluttomuus ja on hengenvaarallinen tila. Kyseessä on toisiinsa liittyvien sairauksien ryhmä, minkä vuoksi on tärkeä pitää mielessä, että akuutin myelooisen leukemian eri alatyyppiä sairastavilla potilailla voi olla hyvinkin erilainen ennuste ja hoitovaste.