Når man skal identificere forespillede skalaer, kan det være en hjælp, hvis man kan synge skalaernes toner udenad. I nogle geografiske områder adskiller tonesystemet sig fra det vestlige ved ikke at inddele af oktaven i tolv lige store halvtoner. Durskalaen, den rene molskala og kirketonearterne er diatoniske. Der findes blot én udgave af den kromatiske skala: uanset hvilken tone, der er udgangspunktet, er tonematerialet det samme. Mozart wrote most of his masses in C major and so did Haydn. Mol Der findes tre forskellige molskalaer: Ren mol En ren molskala består af syv forskellige toner i strukturen 1-½-1-1-½-1-1: Et vigtigt kendetegn ved den rene molskala er den lille terts på 3.
New York: Macmillan 2002 : 55. Blå toner har en molpræget karakter, men de spilles ofte i dur. Et vigtigt kendetegn ved heltoneskalaen er den retningsløse og statiske karakter samt manglen på tonalt centrum der er ingen tone, der opleves som værende grundtone. It is the key of the Third, the relative major of the Fourth and the important 'neutral agent' in its Finale, the key which first forces away the tonic in the Fifth's Finale, and the principal opposition — the key of the brass — in the Sixth. Rækken af stamtoner fra c til c kaldes jonisk, d til d kaldes dorisk, e til e kaldes frygisk, f til f kaldes lydisk, g til g kaldes mixolydisk, a til a kaldes æolisk og h til h kaldes lokrisk. Hver af de syv kirketonearter er dannet med udgangspunkt i en sammenhængende række af stamtoner. Bluesskalaen er almindelig i blues, jazz, rock og funk.
. Blå toner har en molpræget karakter, men de spilles ofte i dur. Skalaen kan opfattes som en ren molskala, hvor 6. Gruppe 1 starter alene, gruppe 2 starter efter to toner, og gruppe 3 starter efter fire toner: Lyt til de samklange, der opstår, og prøv at genkende akkordtyperne. Siden blev dur- og molskalaerne mere og mere almindelige, men kirketonearterne anvendes stadigvæk i dag, især i folkemusik, jazz og rock. Den parallelle molskala har altid grundtone en lille terts under durskalaens grundtone.
Denne såkaldte durformel: 2 heltonetrin + 1 halvtonetrin + 3 heltonetrin + 1 halvtonetrin danner således en tonerække eller tonetrappe fra tonen C til det C som ligger en højere. En skala, der indeholder fem heltoner og to halvtoner, kaldes en diatonisk skala. På et klaver må man nøjes med at spille en normal lille terts eventuelt i samklang med en stor terts. Men navnene bruges også for trin i tonearterne i stedet for til bestemte toner. Skalaerne er almindelige i det meste rytmiske musik, og de anvendes over stort set hele verden.
Andre skalaer Der findes mange andre skalaer end de herover nævnte - størstedelen anvendes dog kun sjældent i vestlig musik. De to skalaer kaldes også dim-skalaer, fordi de hver især er sammensat af to dim7-akkorder. Skalaerne anvendes primært i jazz, blues og rock. Et vigtigt kendetegn ved den harmoniske molskala er den lille terts på 3. Brug et musikinstrument til hjælp.
Derved får man en fornemmelse for tonernes indbyrdes klang og en bedre fornemmelse for tonernes sammenhæng. Dur- og molskalaerne anvendes mest i vestlig populærmusik og altså ikke i for eksempel gammel kirkemusik, orientalsk musik og andre musikstile, der er forskellige fra den mest hørte musik i vesten. Dur-pentaton En dur-pentaton skala består af fem forskellige toner i strukturen 1-1-1½-1-1½. Den består, som alle andre durskalaer, af en bestemt rækkefølge af hel- og halvtonetrin også kaldet store og små. Bemærk at nodeeksemplet består af otte toner, idet grundtonen er gentaget til sidst. Der findes blot to forskellige udgaver af heltoneskalaen: en udgave med c som udgangspunkt og en udgave med cis eller des som udgangspunkt. Skalaen kan opfattes som en ren molskala, hvor 4.
Et fælles kendetegn ved skalaerne er manglen på halvtoner. Tonerne i durskalaen har navne: do, re, mi, fa, sol, la, si, er de italienske navne på noderne c, d, e, f, g, a, h. Den tone, skalaen opbygges ud fra og navngives efter, kaldes grundtonen. Before the invention of the , Haydn did not write and parts in his symphonies, except those in C major. Skalaen findes i forskellige variationer - de mest udbredte variationer kan ses i.
Skalaen kan opfattes som en mol-pentaton skala med en tilføjet formindsket kvint: Et vigtigt kendetegn ved bluesskalaen er de såkaldte blå toner, der udgøres af skalaens lille terts, formindskede kvint og lille septim. Ungarsk mol En ungarsk molskala også kaldet en sigøjnerskala og sigøjnermol består af syv forskellige toner i strukturen 1-½-1½-½-½-1½-½. Alle kirketonearter kan altså dannes ved brug af stamtonerne. Der findes to udbredte pentatone skalaer: dur-pentaton og mol-pentaton. Although it is now the tonic key, C major is also strongly associated with brass in the Seventh Symphony. Durskalaen skal ligesom molskalaerne noteres ved brug af alle syv forskellige stamtoner: Skriftlig øvelse 31 Skriv følgende durskalaer på noder. De følgende fire skaler er forholdsvis almindelige i noget vestlig musik: Oktatone En oktaton skala består af otte toner.
Inddel jer i tre grupper, og syng en a-durskala i et meget langsomt tempo. Mol Der findes tre forskellige molskalaer: Ren mol En ren molskala består af syv forskellige toner i strukturen 1-½-1-1-½-1-1: Et vigtigt kendetegn ved bluesskalaen er de såkaldte blå toner, der udgøres af skalaens lille terts, formindskede kvint og lille septim. Kan du se et system i antallet af fortegn? Bach: Jeg kommer til din krybbe her Syng og spil 19 Identifikation af skalaer er en central del af hørelæren. Brugen af navnene på denne måde kaldes Relativ solmisation. Detaljer Skrevet af Lasse Grubbe. Syng og spil 18 Syng en af følgende sange. Skalaen kan opfattes som en durskala uden 4.
Blues En bluesskala består af seks forskellige toner i strukturen 1½-1-½-½-1½-1. Syng på en stavelse eksempelvis 'nå' eller med. Of the 134 symphonies mistakenly attributed to Haydn that lists in his catalog, 33 are in C major, more than any other key. I praksis realiseres blå toner ofte som en mellemting mellem det sænkede trin og det almindelige trin. Afstanden er den samme, uanset hvilken tone der er grundtone. Øv dig i at synge de enkelte skalaer, før du begynder hver af de følgende interaktive hørelæreøvelser.