Eventor orientering norge. Stævnekalender 2020-02-01

Stævnekalender

eventor orientering norge

Arkiverad från den 19 november 2011. Finland och Norge används det norska stämplingssystemet. Vi evaluerer møtet i løpet av en drøy arbeidsuke. Tack vare utvecklingen av mer pålitliga under ökade den i popularitet och på hade sporten blivit ett internationellt fenomen. Arkiverad från den 25 januari 2013. Uforpliktende møte og gjennomgang av hva det trengs hjelp til. Det finns undantag från denna regel på vissa orienteringstävlingar som går i park- eller stadsmiljö, då tillåts linne och shorts.

Next

Orientering

eventor orientering norge

Finner vi ut at vi kan bidra, og at vi vil kunne løfte ditt prosjekt på en tilfredsstillende måte, kan vi sammen fordele roller og arbeidsoppgaver. Det skorna har är antingen gummi-dubbar eller metall-dobbar. I stafetter förekommer, speciellt för de äldre deltagarna, en klassindelning där summan av de tävlande lagmedlemmarnas ålder maximalt får uppgå till klassens namn, t. Natt, sprint och sprintstafett arrangeras vanligtvis på våren, ultralång på sommaren och långdistans, medeldistans och stafett arrangeras på hösten. Orienteringsklubbar köper ofta in specialdesignade klubbkläder som medlemmarna i klubben kan ha på sig, där namn och sponsorer finns. Huvudartikel: Orienterarsjukan är en sjukdom som har tagit livet av 17 personer som var aktiva inom orientering med minst ett fall känt från våren 2004.

Next

Eventor AS

eventor orientering norge

Vid sprintdistans används 1:5 000 eller 1:4 000. Inomhusorientering är dock inte så vanligt och det hålls bara några få tävlingar per år. De öppna klasserna betecknas oftast med Ö öppen klass eller ÖM öppen motion. Den andra stora tjänsten för orienterare är Winsplit. Sverige har över 500 orienteringsklubbar där den dagliga verksamheten med träningar pågår. Orienteringsskor har inte heller dämpning. Höjdskillnaden mellan höjdkurvorna, , på en orienteringskarta är oftast 5 meter men kan i områden med mindre höjdskillnader vara lägre.

Next

ahintz.com

eventor orientering norge

I öppna klasser finns inga åldersgränser. Detta gör så att man får bättre fäste då det kan vara halt i skogen. Att orientera var då att finna ut var öster ligger och därigenom bestämma de andra väderstrecken eller exempelvis rikta en karta eller kikare enligt väderstrecken. I Sverige och i många europeiska länder används oftast det tyska elektroniska stämplingssystemet. Swedish League är en serie med 7 deltävlingar under tre helger på våren, sista deltävlingen är en jaktstart utifrån resultat på de andra deltävlingarna. Arkiverad från den 8 augusti 2014. Kort innebär att klassens svårighetsgrad är lägre än i den ordinarie klassen.

Next

Stævnekalender

eventor orientering norge

Man får tävla i andra tävlingsklasser än de man tillhör men vissa regler gäller då. På de större stafetterna som 10-mila och Jukola finns det oftast bara några få klasser, då springer alla herrar eller damer samma klass. Man har heltäckande klädsel för att undvika skador och spridning av sjukdomar. I många länder är detta inte tillåtet, och det blir ett stort problem med att skaffa tillstånd av alla markägare för träning och tävling. Dessa regler finns för att göra tävlingarna mer rättvisa, exempelvis för att en 16-åring inte ska kunna springa en 10-årings-bana.

Next

Orientering

eventor orientering norge

Startkortet bestod av en tabell med numrerade rutor, en ruta för varje kontroll i nummerordning. Några stora stafetter är och i Sverige, samt i. Winsplit finns även som till. Grönt är snabbare, och rött är långsammare. På 1960-talet förekom spridning av gulsot bland orienterare.

Next

ahintz.com

eventor orientering norge

Den förklaring som länge ansågs rimligast var att bakterien låg bakom. De olika våningsplanen i byggnader gör detta till en speciell och avancerad orienteringsgren. Ju mer detaljerad och korrekt karta man har tillgång till, desto noggrannare kan man orientera och desto mindre beroende är man av att kunna bestämma väderstrecken. Winsplit gör att man kan se i detalj hur lång tid man har använt mellan olika kontroller, så kallade sträcktider. Orienteringen har haft problem med att synas i tv, eftersom man inte vet var löparna befinner sig, så det är svårt att följa dem med kameror, det är också dyrt att dra ledningar för att kunna ha kameror i skogen.

Next

Eventor AS

eventor orientering norge

Problemet med startkorten var att rättningen tog lång tid, eftersom varje startkort behövde kontrolleras manuellt. Eventor ägs av Svenska orienteringsförbundet, men används även av andra länder. Orienteringsskorna är väldigt lätta, och är inte så uppbyggda som löparskor. Många av löparna inom orientering har idag på sig en så kallad -klocka. Men med ny teknik har man kunnat kombinera tv och orientering på ett bra sätt. Varje år arrangeras där ett antal olika utmärkelser, bland annat årets orienterare, delas ut.

Next

Stævnekalender

eventor orientering norge

I ungdomsklasserna får man inte tävla i klass under sin ålder, men över. Flera stora orienteringstävlingar har sänts i tv, i Falun blev det en lyckad tv-sändning. När löparen kommer i mål överförs informationen från orienterarens bricka till en dator, som sedan kontrollerar att alla kontroller är besökta i rätt ordning. Flera högskolor och universitet har elitidrottsprofiler där orientering ingår. Man förflyttar sig bara på stigar och vägar som är framkomliga för såväl rullstol som barnvagn.

Next