Uudessa vyöhykemallissa pääkaupunkiseutu jaetaan kehyskunnat mukaan lukien viiteen vyöhykkeeseen A-E. Lasken aina, jos tiedossa on parin viikon sisään enemmän menoa, onko halvempaa ottaa kautta, ja aika harvoin on ollut. Katso myös Mitä voimassaoleville lipuille tapahtui, kun vyöhykkeet uudistuivat? Todennäköisesti vuoden 2018 alussa käyttöön otettava vyöhykkeisiin perustuva lippuhintajärjestelmä jakaa espoolaiset kolmeen eri kastiin. Nykyiset lippualueet noudattavat kuntarajoja, ja lyhyet kuntarajan ylittävät matkat ovat matkan pituuteen nähden kalliita. Nuo järjestelmät ovat olleet jo vuosia käytössä ja ainakin oman kokemukseni mukaan toimineet loistavasti. Monissa paikoissa lähin kauppakeskus, kirjasto tai uimahalli voi olla naapurikunnan puolella.
Sitten vielä nämä matkakortitkin on vielä uusittava. Nykyiset lippualueet noudattavat kuntarajoja, ja lyhyet kuntarajan ylittävät matkat ovat matkan pituuteen nähden kalliita. Toiseksi parhaana pitäisin matkan mukaan veloittamista jolloin lippu näytettäisi lukijalle myös ulos mentäessä tai joka pysäkillä olisi lukija jolla voisi kuitata matkän päättyneeksi. Pysäkeillä ja asemilla vyöhyketieto näkyy pysäkkikilvissä ja julisteissa. Uudistuksen myötä myös lippujen hinnat muuttuvat.
Itse en myöskään kuulu siihen työsuhdeautoilijoiden joukkoon, jolle autoilun ainoa hinta on kuukausittainen verotusarvo, joten kaikki auton kulut olisivat omasta pussista pois, siksi omat jalat, polkupyörä, julkiset ja taxi ovat ne parhaimmat kulkuvälineet minulle. Niinpä monilla sisäisen kausilipun käyttäjillä kokonaismatkakustannukset jopa laskevat, kun ei tarvitse enää ostaa kertalippuja matkoille nykyisen kausilippualueen ulkopuolelle. Siis, että matkustamisesta ei erikseen perittäisi maksua vaan se katettaisi yleisillä veroilla. Nykyiset matkustusalueet seutu, lähiseutu 2 ja lähiseutu 3 jäävät unholaan ja tilalle tulevat vyöhykkeet, jotka on nimetty kartalle nimillä A, B, C tai D. Artikkeli tämän päivän Helsingin Sanomissa antoi havainnollisen kuvan Espoon metroliikenteestä. . Pyhäinpäivänä Suomenlinnassa vietetään Viaporin Kekri -tapahtumaa.
Tämän hetkisten tietojen mukaan länsimetro liikennöi Kivenlahteen asti aikaisintaan vuonna 2022. Entä mitä tapahtuu lippujen hinnoille, kun helsinkiläinen joutuu jatkossa maksamaan matkakortissaan myös Vantaan ja Espoon matkoista, vaikka ei naapurikaupunkeihin matkustaisikaan. Vyöhykerajojen määrittelyssä on otettu huomioon kuntien peruspalvelujen sijainti, merkittävät liikenneväylät, vesistöt, metsäalueet ja peltoaukeat. Nyt tehtävien muutosten jälkeen opiskelija-alennusta saavien joukko kasvaa. Jostain syystä tuo matkan pituuteen sisään ja ulos- leimaus tuntuu toimivan sellaisissa pikkukaupungeissa kuin Lontoo, Amsterdam ja Singapore, joissa toimivat myös kuukausikortit. Monissa paikoissa lähin kauppakeskus, kirjasto, posti tai uimahalli on naapurikunnan puolella.
Selvitystyön aikana tutkittiin maailmalla käytössä olevia järjestelmiä. Suur-Espoonlahti, joka on asukasmäärältään suur-Leppävaaran jälkeen Espoon alueista suurin, jää C-vyöhykkeelle, vaikka B-vyöhykkeeseen kuuluvat Suur-Tapiolan ja suur-Matinkylän asukasluvut jäävät 10 000 - 15 000 suur-Espoonlahtea pienemmiksi. Bussilla, junalla tai metrolla työmatkansa Helsinkiin tekevä Espoon keskuksessa asuva joutuu maksamaan 30 päivän kausilipustaan puolet enemmän kuin. Myös seudun kunnat kehittävät palveluitaan niin, että niitä voi käyttää yli kuntarajojen. Ja tietysti lukuisat bussipysäkit, joita on keskellä Espoota olevalla vyöhykerajalla. Tapiolan ja Leppävaaran voisi liittää ihan hyvin Helsinkiin. Joka tapauksessa outo perustelu, sillä Kivenlahti alkaa olemaan maantieteellisesti jo sen verran kaukana, että osa metrosta tulisi kuitenkin olemaan C-vyöhykkeellä, vaikka B-vyöhykettä laajennettaisiin tasapuolisesti lännemmäs.
Samaisen esityksen mukaan kertalipuilla olisi kaksi hintaa: bussinkuljettajalta ostettu lippu on hieman kalliimpi kuin muista paikoista ostetut kertaliput, jotka siis olisivat kaikki keskenään samanhintaisia. Rajat seuraavat pitkälti kaavoitusta, asutusta ja kulkureittejä. Parterna kommer att meddelas per brev eller e-post. Espoo haluaa edistää joukkoliikenteen käyttöä, ainakin noin virallisesti. Ja kuinka moni edes tietää, mikä pysäkki kuuluu mihinkin vyöhykkeeseen. Jos uusi kausilippu ei vastaa matkustustarpeita, lipun matkustusalueen voi käydä muuttamassa palvelupisteessä 2 kuukauden ajan.
Tavoiteaikataulu uudistukselle on vuoden 2019 alku. Osalla nykyisen seutulipun käyttäjistä hinta voi ehdotuksen mukaan puolestaan laskea jopa lähes 50 euroa. Tietoa palvelusta Tällä verkkosivustolla kerrotaan pääkaupunkiseudun kaupunkien palveluista viittomakielellä. Sisään- ja ulosleimaus hidastaisi joukkoliikennettä, koska ainakin arvolippu pitäisi leimata myös kyydistä poistuttaessa. Kampukselle nyt pääsee puolessa tunnissa kävellenkin, mutta keskustaan päin alkaa etäisyydet olla jalan isoja, mutta julkisilla ajoiltaan lyhyitä. Rihtniemi arvioi, että vuosina 2017-2018.
Kuinkahan käy, etenkin C-vyöhykkeellä asuvien liikennekäyttäytymisessä, jossa matka-aikoja on pidennetty puolella, matkantekoa hankaloitettu huomattavasti ja jonka lippuhintoja on ainoana vyöhykkeenä korotettu?! Vielä: puoluepolitiikalla ei mielipiteessäni ole pienintäkään sijaa, arvioin ratkaisua puhtaasti julkista liikennettä ja omaa autoa käyttävän asukkaan näkökulmasta - poliittisesti sitoutumattomana! A-vyöhykkeellä on seudun paras joukkoliikenteen tarjonta, minkä vuoksi myös sen ylläpito on kalleinta. Säätölippu kannattaa hommata, jos aikoo maksaa kautta yhtenäisesti yli vuoden. Näin satunnaisena julkisten käyttäjänä se matkakortti tuntuu aina unohtuvan väärään paikkaan ja sitten jos se onkin mukana arvo on loppu. Arvoa pitää ladata kuitenkin vähintään 5 euroa ja suurin sallittu summa on 400 euroa. Helsinkiläiset käyvät paljon naapurikunnissa töissä ja asioilla muun muassa Leppävaarassa Tapiolassa ja Myyrmäessä. Tarkasta ennen lipun ostoa, minkä vyöhykkeiden kautta matkustat ja valitse lippusi niin, että se on voimassa kaikilla niillä vyöhykkeillä.
. Mielenkiintoista olisi saada tietää, miten tuo vaikuttaa pummilla matkustamiseen! Tarkoitan että, jos ottaa 1kk kauden + 30 lisävuorokautta. Mutta niin kauan kuin koko väestö sinne Helsinkiin hinkuu, hinnat ovat pitkälti saneltavissa kuluttajille. Ensi vuonna heidän koulumatkoille pitää ostaa seutulippu, vaikka koulut ovat A vyöhykkeellä. Kaipaisin ilmaista joukkoliikennettä parhaana ratkaisuna. Helsingin seudun kartta pääkaupunkiseutu tummennettuna.
Hyvällä tuurilla ehdin siirrolla takaisin. Jo nyt on käytössä uusille vyöhykkeille tehty Reittiopas, josta näkee, minkä vyöhykkeiden kautta omat matkat kulkevat. Jo nyt on käytössä uusille vyöhykkeille tehty Reittiopas, josta näkee, minkä vyöhykkeiden kautta omat matkat kulkevat. Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Se on linjan M2:n läntinen pääteasema. Näiden seikkojen takia olen käyttänyt viimeaikoina melko paljon mobiililippua, vaikka siihen ei saakkaan opiskelija-alennusta. B-vyöhykkeen rajan takana, kuten Espoon keskuksessa ja Kivenlahden suuralueella, asuvat joutuvat pulittamaan matkastaan Helsinkiin selvästi suolaisemman hinnan, joka vastaa suuruusluokaltaan nykyistä seutulipun taksaa.