Det anlades av Jonas Tranchell, direktör vid i Göteborg. Efter attacken kunde danskarna ro iväg oskadda i nattmörkret, trots intensiv svensk beskjutning. Den utökades 1839 med länkstationer på , och Stigberget. Efter en stor ombyggnad vintern 1955-56 har byggnaden använts som sjöofficersmäss. Det tilltänkta namnet på skonerten var först Göteborg, men vid ett kungabesök på Nya Varvet i oktober 1837 befallde att en skulle byggas med detta namn, och det pågående fartygsbygget skulle namnändras till Amiral Puke. Samma år överfördes de större örlogsskeppen från Göteborg till Karlskrona, och de fem kvarvarande galärerna blev en del av den nybildade , som 1762 fick namnet. Svenska flottans historia : örlogsflottan i ord och bild från dess grundläggning under Gustav Vasa fram till våra dagar.
Den 1 oktober 1943 utökades Göteborgs örlogsdepå till en örlogsstation, och samtidigt inrättades ett örlogsvarv på Nya Varvet. På senhösten 1940 togs beslut om att flytta till ön Hängesten vid i sydvästra Göteborg. Inför den oroande utsikten att det skulle gå samma väg med de övriga galärerna, beslutade man sig för att sänka även dem. De bostäder som fanns inom området såldes till boende eller till bostadsrättsföreningar, som bildades av hyresgästerna. Under efterkrigstiden har Nya Varvet använts för utbildning av befäl och värnpliktiga i den marina organisationen. Till chef för Marstrandslinjen utsågs i början av april 1808, kaptenen vid arméns flotta G. Väster om denna anläggning anlades mätbanor för kontroll av fartygens magnetism.
Dessutom skulle den igengrodda vattenförbindelsen innanför Lilla Billingen rensas upp, förses med två och de två galärerna Carolus och Wrede, som sänkts i hamnen vid Tordenskjolds anfall 1719, skulle tas upp. Arkeologisk rapport från Göteborgs stadsmuseum, 1651-7636 ; 2004:32. Från 1 januari 2005 har det blivit ett eftersom staten sålt fastigheten. Den 1 oktober 1917 bildades Göteborgs örlogsdepå på Nya Varvet, underställd Stockholms örlogsstation. Ett annat område är den tidigare Grotteparken, en parkanläggning som anlades under 1800-talet på Stora Billingens östsluttning. Skrifter utgivna av Bohusläns museum och Bohusläns hembygdsförbund, 0280-4174 ; nr 93.
En bod för småbåtar , 35 meter lång och 18 bred , hade byggts och dessutom ett timrat hus och en stenbrygga. Bland verkstäderna fanns segelsömmarverkstad och snickarverkstad. All tidsbokning är preliminär och kan bokas om. Därefter skedde en långsam nedtrappning av verksamheten, och området överläts till 1870 för att nyttjas som fängelse. På lördag förmiddag den 3 april 1943, råkade en under tillverkning explodera i en verkstad på Nya Varvet.
Byggnaden förklarades som statligt byggnadsminne den 25 januari 1935. Sedan år 1758 hade man tänkt ta upp galärerna på land, men deras bristande underhåll visade sig när Greve Wrangel sjönk i hamnen på Nya Varvet den 29 april 1762 på 4 meters djup. Området, som är beläget vid mynningen av , togs i anspråk som planerad örlogshamn cirka år 1700, i samband med utbrottet av. Bilag till nordisk Tidskrift för Fængselsvæsen og praktisk Strafferet ; Aarg. Splitter från byggnaden slog ner 150 meter bort. Enligt de ursprungliga planerna skulle sänkverket sträckt sig till. Det första förvaringsskjulet, för 28 öppna slupar, stod färdigt 1805.
För byggnadsarbetet hade också tillverkats bryggor och flottar att bygga på. Sex personer omkom omedelbart och två skadades. Huvudartikel: Tordenskjold hämnades natten till den 27 september, då besättningarna på ett antal danska slupar lyckades övermanna hamnvakten på Nya Varvet och döda en fänrik. I och med sammanslagningen blev tidigare eskaderchefen i stället stationschef. Senare under 1700-talet användes området mest som förtöjningsplats, men delar av var baserad här. På gaveln syns den gamla öppningen där tryckkammaren kunde flyttas ut ur byggnaden för vidare transport.
Du kan alltid boka om en kasse, eller boka av den. Produkterna från bolaget visade sig vara mindre lönsamma och projektet lades ner i slutet av år 1900. Den andra linjens chef var major C. Under 1860-talet fanns planer på att omvandla området till ett järnförädlingsverk, men de privata intressenterna drog sig ur. Under Lewenhaupts chefstid, fram till våren 1716, rådde en livlig byggnadsverksamhet på Gamla Varvet, men den nya anläggningen lämnades i stort sett åt sitt öde, och fick mest användning som tillfällig förtöjningsplats åt eskaderns fartyg. Under senare delen av 1600-talet hade Göteborg ingen , utan fartyg stationerades vid staden i orostider.
Den 31 mars samma år anlände den nybyggda Fredricus 36 kanoner från Karlskrona. Den 2 respektive 5 april anlände också Mjödhunden 6 , och fregatten Jägaren 16 som de tre första fartygen till den nya Göteborgseskadern. I högerkant syns det gamla vakthuset, ursprungligen byggt 1827 som. På Nya Varvet muddrades hamnen, och ett flertal nya byggnader tillkom. Amiral Keats transportflotta anlände med de spanska soldaterna till Rivö fjord den 27 augusti, och de sattes därefter iland på öarna i Göteborgs skärgård.
Kungen visade sitt intresse genom ett personligt besök på Nya Varvet i mars 1801. Tanken var i det närmaste en exakt kopia av motsvarande anläggning i , på i Stockholm. Striderna vid Göta älfs mynning åren 1717 och 1719. Den nya kammaren möjliggjorde också att utan tryckminskning kunna slussa in en skadad dykare med vårdare från en trycksatt transportabel tvåmanskammare, kallad Duocom, till den större kammaren för vidare behandling vid dykeriolycksfall. För att förhindra imma på teleskopens linser - vilket skulle försvåra telegrafering under vinterhalvåret - fick man inte ha någon eldstad i byggnaden. Ingen utredning har gjorts om det befintliga Gamla varvet kan användas som flottbas, eller inte. Sjöblad fråntogs sin befattning 1711, anklagad för oegentligheter, och avlöstes av som chef över Göteborgseskadern.