Kör på som Maillard tipsar om. Ställ reglaget i läge 4. Rohloff-cykeln överlappar väldigt mycket med min gamla 21-växlade pendlare i spann. Av: 11 juni, 2015 Troligtvis är det ett nytt reglage som behövs, men prova att ta bort röret och pinnen, spruta sen in 5-56 el. Men då kommer hjulstorleken och däckbredden in i bilden, så därför måste antaganden göras. En sådan här graf är lätt att misstolka, speciellt när det 14-växlade Rohloff-navet är med i jämförelsen bara navet kostar mer än de flesta skulle lägga på en komplett cykel.
Man kan naturligtvis göra en rassel-no-more-justering på vajerjusterskruvarna vid handtagen men jag föredrar att kliva av cykeln och göra det direkt vid växeln. Det är små marginaler mellan att cykeln ska växla perfekt i alla lägen, eller bara halvdant ibland. Nu, 40 mil senare så börjar växlarna jävlas såklart! Det ligger direkt i linje med min misstanke. Dagens system har uppemot elvadelade kassetter, och upp till tre klingor i vevpartiet. Med en Elcykel cyklar du oftast snabbare och risken för olycka ökar. Spänna ekrar och justera växlar Enligt försäljaren till nya cykeln borde jag kolla så att ekrarna är spända efter 500—700 kilometer.
Anledningen till att det finns så få tillverkare är att det är många delar som ska vara kompatibla med varandra och det finns helt enkelt inte plats för ett antal olika system bland cyklister som vill kunna byta ut delar på egen hand. Tryck bakväxeln så långt mot navet som det går. Så här gör vi: 1. Kontrollera att de gula markeringslinjerna på växelarmen respektive växelförartrissan ligger i linje. På den tiden fick man alltså stanna och vända på hjulet för att anpassa utväxlingen till terrängen.
Kedjorna är lätta att justera, pinnarna, eller snarare klickboxen, lätt att ha sönder. Utväxlingen ihop med hjulstorlek styr förhållandet mellan trampvarv och hjulvarv. Av: 11 juni, 2015 Ojoj, nu var det ju det där med att minnas. Svagheten i den gamla konstruktionen låg i växelreglaget, i den nya ligger den i klickboxen. Klassiska reglaget för 3-växlade Torpedo Växelreglaget för 7-växlade Shimano Nexus I exemplena nedan har jag tagit bilder på två klassiska tre-växlade cyklar med växelnav av märke Torpedo. Varianten med kedjor var lite pilligare att justera in, men mindre skadebenägen. Dom är definitivt smetiga och löper inte lätt.
Den information som finns här är att betrakta som tips och beskrivningar av hur jag gör, de är inte instruktioner. Lossa fästskruven vid bakväxeln och klipp bort ändhylsan från vajern. Det brukar då gå till ungefär det andra eller tredje största. Växeljustering har jag ett intryck av att många tror att det är mycket mer komplicerat än det är. Gör det därför till en vana att så fort ni lämnar cykeln, slå om reglaget till tredje växeln.
Växeln ska inte kunna gå förbi sista kugget om du trycker växeln utåt med lite handkraft. Kontrollera att kedjan ligger på minsta klingan när växeln är obelastad. Denna sektion hoppas jag på att bygga ut vartefter med mer information och tips. Min nya kedja har 116 länkar, har en annan kedja där jag kommer att ta bort ett par länkar och se om det blir bättre. Däremot finns det några andra kombinationer som kan fungera, som exempelvis Shimano-växlar tillsammans med en Sram-kassett. Tycker själv att växel sticker ut bakåt för mycket. Nackdelen med dessa växlar är att de inte har samma effektiva utväxling som växlar med växelförare åtminstone tills för några år sedan.
För vevpartiets klingor finns oftast bara några alternativ, men för kassetterna finns oftast massor av stegningar att välja på. Lösning: Ändlägena för bakväxeln måste justeras. Inte heller påverkas de lika mycket av lera, till exempel på en cykelcross. Innan skruvlåsningen torkar fungerar den dessutom som smörjning. Cyklar du på stig så kan du komma upp i höga hastigheter och det gör du genom att växla upp. Ställ reglaget på högsta växeln och montera vajern på rätt sätt i bakväxeln.
Att spannen överlappar varandra visste jag sedan innan, men jag blev själv förvånad över hur stort överlappet var. Vänd din cykel upp och ner. Kontrollera genom att med handen trycka på bakväxeln. Kolla något uppenbart fel nånstans? I loppet finns det några brantare backar och då kan det ju vara bra med en lättare växel också. Jag har inte vågat dra i pinnarna men det känns som dom kan dras helt ur navet. Finns där inget sådant, så är clickboxen slut.
Följ videon så får du se hur det går till. Därefter lossar vi vajern från framväxeln, drar åt oss eventuell slapp vajer, och skruvar fast den igen. Vi gissar på det förstnämnda. Resultatet blev en mycket fin men inte så stark lack. Därför kan svarstiderna vara längre än vanligt. Sedan kan du återgå till finjusteringarna.
Ställa in rätt ändlägen Felinställda ändlägen på bakväxeln kan både vara farligt för cykeln och cyklistens hälsa, för om kedjan eller bakväxeln åker in i hjulet kan det lätt leda till en krasch eller till att bak hjulet och växeln blir skrot. Om det finns någon möjlighet att justera, utgå då från att få trean bra. Lacka om en ram Detta är en dokumentation av hur jag gick tillväga när jag lackade om gammelracern. Har du Shimano Nexus 8 växlar kan du göra precis som med 7 växlar. Kontrollera först att växelvajern löper lätt.