Kartan avulla on helpompi havainnoida maastoa ja havainnot voidaan merkitä kartalle. Kartan mittakaava Kartat piirretään mittakaavaan, joka ilmaistaan suhdeluvulla. Motivaation kannalta on olennaista tarjota oppilaiden omien taitojen ja kykyjen mukaisia haasteita. Tässä tapauksessa vuorten, mäkien ja vaarojen korkeus on enintään 160 metriä, jotta myös mäen ylitys olisi varteenotettava vaihtoehto. .
Se on helppolukuinen ja kuvaa selkeästi kaupunki-, puisto- ja piha-alueita. Yleensä on käytäntönä näemmä, että ns. Ei kannata laittaa kättään itse pesään, tai saat päällesi niin sanottua muurahaishappoa joka hieman polttaa. Helppo kulkea, mutta mäessä varottava mahdollisesti irtoavaa sammalikkoa erityisesti, jos on satanut tai on muutoin kosteaa. Tämän ohjelman tarkoituksena onkin vain opettaa reitinvalinnan perusteita, pitää kartanlukutaitoa yllä ja antaa myös ajankulua pitkiksi talvi-illoiksi. Karttamerkkien avulla rastit on helpompi löytää, sillä karttamerkit antavat paljon osviittaa ympäristöstä.
Joskus pesiä on vieri vieressä kartalla. Karttarekisteristä näkyvät myös kilpailu- ja harjoituskiellossa olevat alueet. Suunnistuskartan mittakaava on 1:10 000 tai 1:15 000. Olosuhteisiin sopivat varusteet tekevät tunnista mielekkäämmän. Vihreä pohja kuvastaa vaikeakulkusta suota.
Suunnistuskartan korkeuskäyrien tasoero, eli käyräväli, on 5 tai 2,5 metriä. Voivat olla vaikka , jonka keskellä on erikoinen kivi. Koulupihasta tehty kartta antaa hyvät mahdollisuudet helppojen ja innostavien suunnistusharjoitteiden toteuttamiseen. Alussa kannattaa keskittyä tavallisimpien merkkien opetteluun. Suunnistuskartta kertoo, miltä maasto näyttää ylhäältä päin katsottuna. Suunnistuskilpailuissa tällainen on esimerkiksi maaliviitoitus. Kartan valmistajaa voi myös pyytää tulostamaan pelkistettyjä karttoja, joista on poistettu kaikki kartan hahmottamista häiritsevät karttamerkit.
Karttamerkit Tietokoneen kuvaruudulle tulevat näkyviin kaikki tärkeimmät Osoittamalla merkkiä hiirellä ohjelma kertoo merkin selostuksen ja näyttää kohteesta digitoidun kuvan. Kuvaillaan opeteltavalla kielellä, mitä reittiä metsässä edetään. Pihakartalla on karttamerkein kuvattuna sellaisiakin kohteita, joita ei tavallisessa suunnistuskartassa tai sprinttisuunnistuskartassa kuvata, kuten jalkapallomaali, keinu tai kiipeilyteline. Suunnistus on siis erittäin monipuolinen laji, josta on kehitelty erilaisia lajeja. Karttoja tehdessä voit määritellä kartan maastotyypin: suppamaasto, vuoristo, tasanko, pensaikko tai pelkkä korkeuskäyräkartta.
Karttoja on 99 999 kappaletta, ja kun muutat asetuksia, niin niitä on toiset 99 999 kappaletta. Kuvan reitti on silti melko hidas, sillä siihen tulee nousua sentään yli 100 metriä 800 metrin matkalla! Kun reitti on merkitty, niin ohjelma kertoo, että kuinka paljon sen kulkemiseen menisi aikaa, ja samalla ohjelma piirtää reitistä rataprofiilin. Tämän vuoksi jokaisen suunnistuksen jälkeen kannattaisikin piirtää reitti karttaan, jotta omaa suoritusta voisi paremmin analysoida. Ei havaintokuvaa vielä, tulee sitten myöhemmin, kun ehdin. Liian helppoa koulusuunnistusharjoitusta on vaikea tehdä. Tämän tapaisilla jyrkänteillä kiipeily on myös hengenvaarallista! Kuvalliset rastinmääritteet Ohjelmassa voi opetella suunnistuskilpailuissa käytettäviä.
Myös kohokarttoja voi olla mahdollista saada tai valmistaa. Hän on juuri tehnyt radan numero 10, ja sille 7 rastia. Suojuotti on kuin maanalainen puro tavallaan. Suunnistuskartalla suunnistaminen vaatii suurien kokonaisuuksien hahmottamista, oleellisen oivaltamista ja suoritusvarmuutta. Sää Sääolosuhteilla on tärkeä rooli lajin mielekkyydelle. Isolle vesikuopalle on oma merkkinsä: Sininen, soikion- tai ympyränmuotoinen alue joka kuvaa ison vesikuopan reunoja.
Etsitään maisemia, joihin ihminen on vaikuttanut paljon tai mahdollisimman vähän. Äidinkieli: Rastivälin suunnitelmasta ja reitistä kirjoittaminen Suunnistuskokemuksista keskustelu ja kirjoittaminen Mielikuvakartan piirto sanelutehtävänä Kuvaamataito: Kartan ja kokemuksen piirtäminen Maiseman maalaus eri perspektiiveistä Metsän valokuvaaminen tai maalaaminen. . Korkeuskäyrien opettelu on hyvä aloittaa ylöspäin kohoavan mäen ja alaspäin laskevan supan eroavaisuuksien hahmottamisella. Karttojen ominaisuuksia voi myös itse muuttaa, esimerkiksi korkeussuhteita voi vaihtaa. Tällä merkitään myös betonirenkain katettu lähde. .
Ohjelma näyttää kartan ja samalla aika alkaa juosta. Jos kartalla on kamman sijasta musta, paksu viivanpätkä, kyse on luiskajyrkänteestä. . Myös sprinttisuunnistuskartta sopii hyvin koulupihojen ja lähialueiden kartoiksi, sillä kartalle merkitään pienimmätkin yksityiskohdat ja väritys tekee kartasta helppolukuisen. Sen lisäksi suunnistus tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia integroida mukaan erilaisia oppiaineita. Suunnistuskarttoja kannattaa tiedustella paikallisilta suunnistusseuroilta, jotka karttoja valmistavat. Kuvan aita merkattaisiin kartalle tällä merkillä.
Käyrävälin suuruuden valintaan vaikuttavat maaston korkeuserot ja pienipiirteisyys eli maastokohteiden lähekkäisyys. Tosimiehet alkavat erottua sen jälkeen kun on suunnistettu 50 rataa. Ohjelmalla voi myös tehdä itse rastimääritekuponkeja ja tulostaa ne paperille. Merkit helpottavat myös kartan suuntaamista, sillä siten henkilö voi vertailla kartasta näkyviä maastonmuotoja oikeaan maastoon ja suunnata karttansa siten, että edessä näkyvät kohteet näkyvät edessä ja niin edelleen. Mittakaava ilmaistaan suhdeluvulla: Pihakartan mittakaava on usein 1:1000, jolloin 1 cm kartalla on 10 m maastossa. Sivuilta löytyvät myös tulostettavat materiaalit harjoituksiin sekä apua koulun ja seuran yhteistyölle ja koulukartan valmistukseen.