Katja kärki jumalan huone. Katja Kärki: Jumalan huone 2019-11-16

Kirja vieköön!: Katja Kärki

katja kärki jumalan huone

Huonommuuden tunne on tuhoavaa nuoren maailmassa. Nyt kuitenkin kyseessä on esikoislestadiolaisten yhteisö Pohjois-Karjalassa. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Henkilöhahmot puhuvat omaa alkuun vaikealta kuulostavaa murrettaan, johon tottuu tarinan mukana. Ei ole oikeus arvostella, kun eivät tiedä mistään mitään. Kuka on uskossa ja kuka uskoo oikealla tavalla, siinä tärkeitä kysymyksiä mietittäväksi. Tarinan idea on lestadiolaisessa yhteisössä Pohjois-Karjalan alkavissa vaaramaisemissa.

Next

Katja Kärki: Jumalan huone

katja kärki jumalan huone

Pidin kovasti Marian ja Elsan lämpimästä ja välittävästä suhteesta. Kirja ei liene niin huono kuin mikä fiilis lukemisesta jäi. Siitä vuan opiskelemmaan, siihen mittään teolokioita tarvihe. Kun salaisuudet lopulta pulpahtavat pintaan, tapahtuu ikäviä asioita mutta myös hyviä. Jumalan huone on naisten tarina, jossa mukana ovat myös miehet. Väriä kerrontaan tuo myös Elsan vähän yksioikoinen mutta tutulta kuulostava puhumisen tapa.

Next

Kirjan pauloissa: Katja Kärki: Jumalan huone

katja kärki jumalan huone

Elsa, elä unoha vanhempien opetuksia ja Jumallaa. Vähempikin biletys, ryyppääminen ja rällästäminen olisi riittänyt. Miten tarinan naisille ja heidän läheisilleen käy? Kuin matto olisi kiskaistu jalkojen alta, kuin heräisi vieraasta todellisuudesta ja olisi kuvitellut kaiken, koko entisen elämänsä. Kärjellä on kuitenkin itsellään paketti tiukasti koossa. Miehiä kaivataan, pelätään, vihataan ja käytetään, kukin tavallaan. Olen aivan ihastuksissani esikoiskirjailija Katja Kärjen teoksesta Jumalan huone. Toiselle se on kuristava kahle, jonka otteesta on joko liu'uttava pois tai joka on väkivalloin murrettava.

Next

Katja Kärki

katja kärki jumalan huone

On hienoa, että kirjoittaja luottaa lukijaansa. Ne kertovat aikuisten asioista, huorintekemisestä ja Jeesuksesta. Kertomuksen aukkopaikoissa lukijalla on tilaa oivaltaa ja tehdä omia tulkintoja. Katja Kärki: Jumalan huone , 463 s. Kyllä sie sydämessäsi tiiät, mikä on oikkein ja mikä väärin.

Next

Jumalan huone by Katja Kärki

katja kärki jumalan huone

Vieläkö se kietoo huivin päähänsä, kaatelee kahvia ja katselee himoiten saarnaajaa? Suvun tragedioista on vaiettu sukupolvi toisensa jälkeen, ja sillä on karut seurauksensa. Silti en olisi pannut pahakseni sukutaulua. Onneksi lapset osaavat ja haluavat huolehtia toisistaan. Tähän joukkoon Jumalan huone asettuu hienosti ansaiten paikkansa omaäänisenä ja erottuvana romaanina. Yöllä, kun ne ovat jättäneet Ailin rauhaan, pienen ikkunan takana aukeaa valosta kuulas kevätyö, jossa tuomet ojentelevat valkokukkaisia oksia kuin onnelliset morsiamet hääkimppujaan. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta.

Next

Kirjasähkökäyrä: Katja Kärki: Jumalan huone

katja kärki jumalan huone

Vielä äidin kuoleman vuosipäivänä Anna käy läpi tunteitaan eikä voi ymmärtää eikä hyväksyä tapahtunutta. Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Kukaan ei ota tosissaan vapaata ja villiä, sillä ne ovat kuin luonnoneläimet, niitä on mahdotonta pitää. Pehmeydelle antaa rotevuutta tammisuus ja kohtalaisen voimakas hapokkuus. Kronologia on murrettu, joten lukija saa jälleen kerran koota kokonaisuuden alkuun irrallisilta tuntuvista palasista.

Next

Jumalan huone by Katja Kärki

katja kärki jumalan huone

Se kertoi kolme hyvin erilaista, mutta hyvin mielenkiintoista tarinaa naisista, jotka ovat jokainen kosketuksissa esikoislestadiolaisuuteen. Elsa syntyi uskovaiseen sukuun, mutta ei ole koskaan sopeutunut uskonlahkoon ja sen ahdistaviin jumalanpalveluksiin rukoushuoneella. Elsa on suvusta ensimmäinen, joka tosissaan alkaa protestoida lestadiolaisuutta vastaan. Kukin naisista kokee yhteisön paineet raskaina mutta suhtautuu niihin eri tavoin, koska he edustavat eri sukupolvia mutta myös siksi, että he ovat luonteiltaan ja persooniltaan erilaisia. Kun samoja tapahtumia valotetaan eri näkökulmista, käy havaintojen ja ymmärtämisen ero selvästi ilmi.

Next

Jumalan huone (Katja Kärki)

katja kärki jumalan huone

Kaikki oli anteeksiannettu ja unohdettu, kun kuului uskonlahkoon. Kun Aili ei juuri kyseenalaista uskonoppeja, kytee Marian mielessä jo epäilyksiä ja halua murtaa tiukkoja rajoja. Hieno ja hurja esikoinen, jossa tapahtuu paljon, mutta ohjat pysyivät kyllä hyvin Kärjen hyppysissä. Varsinkin kun näistä asioista on saarnaamassa ikääntyneet miehet, jotka eivät ymmärrä naisten elämästä mitään nyky-yhteiskunnassa. Vahva suositus tälle upealle esikoisteokselle. Minusta sitä oli liian pitkälti ja kuvaus ehkä liioiteltuakin, mene tiedä. Aili laittaa kaiken äidinrakkautensa noihin lapsipoloisiin, mutta kasvattaa heitä oman lestadiolaisen uskonsa kapeilla raameilla.

Next

Kirjoihin kadonnut: Katja Kärki: Jumalan huone

katja kärki jumalan huone

Minuakin se katsoo, lipoo rasvaisella katseellaan paidan alla nöpöttäviä tissejäni ja Lillin kultaista tukkaa ja hiihtäjänpyllyä ja pitkiä sääriä, jotka ovat saaneet kauniin muodon. Lisäksi hän ahdistelee lapsenlastaan saunassa. En ymmärrä sitä ahdasmielisyyttä ja muiden uskovien kyttäämistä. Maria on taas uskonsa reunalla horjuva nainen, jonka on vaikea modernina työtä tekevänä naisena hyväksyä uskonnon asettamia tiukkoja rajoja sille kuinka hänen tulisi elämänsä elää. Naisporukalla kävelimme aamuhämärässä kohti sukulaisen saunaa, lumi narskui askeleiden alla samalla kun kajo taivaanrannassa voimistui hiljalleen vahvemmaksi valoksi.

Next

Luetut kirjat

katja kärki jumalan huone

Oli saatava lukea lisää, kuultava, mitä Elsalle ja Marialle kuuluu, nähtävä ja oivallettava, miten kaikki palaset lopulta loksahtavat paikalleen. Kolmas tarinoitsija on vuonna 1985 syntynyt Elsa, jonka täti Maria on. Aili on Marian äidin sisar. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Lääkärinpöydällä makaaminen voimatta tai täytymättä tehdä yhtään mitään, on omaa aikaa jos mikä.

Next