Koiranet jalostustietojärjestelmä. Jalostustietojärjestelmä 2019-12-30

KoiraNet jalostustietojärjestelmä

koiranet jalostustietojärjestelmä

Sukusiitos lisää todennäköisyyttä sille, että jälkeläinen saa saman mutaation kummaltakin vanhemmaltaan ja tuo siten osaltaan haitallisten mutaatioiden vaikutuksia esille. Vaikka ei tietoisesti haluaisi muuttaa eläinten ominaisuuksia mihinkään suuntaan, ovat seuraavien sukupolvien ominaisuudet aina ihmisen tekemien päätösten seurauksia. Perussääntö on, että jalostuskoiralla tulisi karsittavaksi halutussa sairaudessa olla rodun keskitasoa parempi tulos. Geenitestit auttavat torjumaan haitallisia mutaatioita Kaikkien geenimuotojen vaikutus ei näy koiran ilmiasussa eikä koirasta aina pysty sanomaan, onko se jonkin väistyvän mutaation kantaja vai ei. Kaikki geenit sisältävä genomi on koiralla noin 2,5 miljardin emäsparin pituinen ja sisältää noin 25 000 geeniä. Kuitenkin vuodesta 1934 lähtien tälle rodulle hyväksyttiin vain yksivärinen karvapeite.

Next

Suomen Ajokoirajärjestö

koiranet jalostustietojärjestelmä

Värimerkilliset karvapeitteet katosivat rodusta vuoteen 1945 mennessä, eikä niitä enää ilmennyt. Jalostuksessa on käytettävä niitä koiria, jotka ovat osoittaneet kykynsä rodunomaisissa käyttökokeissa sekä todettu hyviksi käytännön metsästyksessä. Jotta tilastot kuvastaisivat todellista tilannetta, tulisi mahdollisimman monesta koirasta saada tutkimustuloksia, ja mukana pitäisi olla tasaisesti tuloksia rodun kaikista sukulinjoista, huonot tulokset mukaan lukien. Suomen Kennelliitto — Finska Kennelklubben ry. Tällaisia menetelmiä ovat esimerkiksi luuston röntgenkuvaukset, sydäntutkimus, silmätutkimus, kuulotutkimus, syringomyeliatutkimus sekä lyhytkuonoisten rotujen hengitystieoireyhtymää mittaava eläinlääkärintutkimus. Esimerkiksi beaucenpaimenkoiralla eli beauceronilla sekä bernhardinkoiralla esiintyvä lonkkanivelen kasvuhäiriö on selvästi vähentynyt. Kishuilla on tapa pitää silmällä mitä ympärillä tapahtuu, joten ne saattavatkin kavuta mahdollisimman korkealle paikalle tarkkailemaan ympäristöään.

Next

Suomen Ajokoirajärjestö

koiranet jalostustietojärjestelmä

Rodun kehittämisestä sen ylläpitämiseen ja säilyttämiseen. Kishut polveutuvat vanhoista, keskikokoisista koirista, joita oli entisaikoina Japanissa. Jalostustietojärjestelmä on kansainvälisesti ainutlaatuinen Kennelliiton jalostustietojärjestelmä on avoimuutensa ja laajuutensa vuoksi ainutlaatuinen myös kansainvälisesti. Suomenajokoira Suomenajokoira on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista. Jäsenmäärällä mitattuna olemme yksi maailman suurimmista kennelliitoista.

Next

Tulospörssi

koiranet jalostustietojärjestelmä

Se on lyhytselkäinen, syvärintainen ja leveälanteinen. Useimmat koirien geenitestattavat ominaisuudet ovat yksittäisestä mutaatiosta johtuvia, väistyvästi periytyviä sairauksia. Jos et ole käyttänyt Omakoira-palvelua aikaisemmin, rekisteröidy ensin palvelun käyttäjäksi. Vuoden 2013 lopussa tuotiin Japanista yksi uros lisää rikastuttamaan suomen Kishukantaa. Koiran omistaja voi ilmoittaa koiransa kuolinsyyn ja -päivämäärän Kennelliittoon joko kautta jäsenet tai lähettämällä tiedon kirjeitse tai sähköpostitse.

Next

Jalostustietojärjestelmä apuna

koiranet jalostustietojärjestelmä

Koirien perinnöllisiä ominaisuuksia tunnetaan tällä hetkellä noin 700, naudoilla noin 500, kissoilla noin 340 ja ihmisillä noin 6000. Kivestieto tallennettiin vuonna 2017 11544 koirasta. Ensimmäinen pentue syntyi vuoden 2012 lopulla Hokuoukensha No -kenneliin. Purenta on leikkaava, kuten pystykorvilla yleensä. Tummanruskeat silmät ovat kolmiomaiset ja melko pienet.

Next

Jalostustietojärjestelmä

koiranet jalostustietojärjestelmä

Saat vuosittaiset tilastot näkyviin haluamaltasi aikaväliltä vuodesta 1988 lähtien, ja voit esimerkiksi tarkastella, onko jalostuksessa tapahtunut edistymistä eli onko terveiden koirien osuus lisääntynyt vuosien kuluessa. Lisäksi kuhunkin geeniin liittyy tekijöitä, jotka säätelevät sen toimintaa. Jalostuksen tavoiteohjelman löydät rodun omalta etusivulta Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä jalostus. Jälkeläistilastoista näet esimerkiksi koiran tutkittujen jälkeläisten osuuden sekä kuinka suuri osuus tutkituista on ollut terveitä. Terveyden ylläpitämiseksi pyritään kehittämään tietoutta ja työkaluja perinnöllisten sairauksien vastustamiseksi. Kun vielä vuosina 1995—1999 syntyneillä beauceroneilla terveiden lonkkien osuus oli 51 prosenttia, oli se vuosina 2010—2015 jo 81 prosenttia. Se on yhden miehen koira, ja omistajalleen uskollinen.

Next

Pieni amerikanpaimenkoira

koiranet jalostustietojärjestelmä

Esimerkiksi kotimaisilla roduillamme suomenlapinkoiralla ja lapinporokoiralla on rotujärjestön esityksestä mahdollista käyttää jalostukseen rekisteröimättömiä työkoiria niin sanottujen rotuun ottojen kautta, ja näin laajentaa rotujen geneettistä kantaa. Näitä sairauksia ovat sellaiset, joista jalostustietojärjestelmään tallennetaan. Näillä geeneillä on lisäksi yhteisvaikutuksia sekä toistensa että ympäristön kanssa, jolloin periytymisestä tulee monimutkaista. Jalostustilastoista saat myös listattua suosituimmat jalostuskoirat jälkeläismäärineen ja jälkeläistilastoineen. Ilmoituksen voi skannata tai vaikka valokuvata ja lähettää sähköpostin liitteenä osoitteeseen. Mainittakoon suomenlapinkoiran Pompen tauti, landseerin trombopatia, basenjin Fanconin syndrooma, alaskanmalamuutin polyneuropatia sekä kooikerhondjen verenvuototauti ja perinnöllinen selkäydinhalvaus. Se on yksi maan kuudesta , ja kuuluu keskikokoisiin shika inu -rotuihin.

Next

Jalostustietojärjestelmä

koiranet jalostustietojärjestelmä

Rotujen sisäistä sukulaistumista ja sukusiitosta torjutaan myös roturisteytyksillä ja rekisterin ulkopuolisten maatiaiskoirien jalostuskäytöllä. Sukusiitosta on vielä 1900-luvun puolivälissä käytetty tarkoituksellisesti, vakiinnuttamaan rotuihin toivottuja ominaisuuksia. Jos et löydä jäsennumeroasi, ota yhteyttä jäsenpalveluihin joko sähköpostitse osoitteessa tai numeroon 09 8873 0244 arkisin kello 11-17 välillä. Jalostustietojärjestelmään tallennetaan tällä hetkellä virallisia tutkimustuloksia muun muassa perinnöllisistä silmä- ja sydänsairauksista, lonkka- ja kyynärnivelen kasvuhäiriöistä, polvilumpioluksaatiosta sekä perinnöllisistä selkämuutoksista. Monigeenisiin ominaisuuksiin ei ole saatavilla yksiselitteisiä geenitestejä, mutta niidenkin parantaminen jalostuksen avulla on kuitenkin yleensä hyvinkin mahdollista, ja parhaimmillaan edistymistä voidaan saada aikaan nopeastikin. Terveystilastoissa ovat mukana kaikki rodulle virallisesti tallennettavat tutkimustulokset sekä kuolinsyytilasto. Perinnöllisen vaihtelun ylläpitäminen auttaa ylläpitämään terveyttä Myös sukusiitoksen välttäminen vähentää mahdollisuutta perinnöllisten sairauksien puhkeamiselle.

Next

Kullar

koiranet jalostustietojärjestelmä

Tutkimustuloksia hyödyntämällä sairauksia saadaan vähennettyä. Usealla kymmenellä rodulla onkin käytössä rajoitus yksittäiselle yksilölle rekisteröitävälle jälkeläismäärälle. Suomenpystykorvalla perinnöllistä vaihtelua on pyritty lisäämään koiraharrastusmaailmassa melko radikaalillakin tavalla, kun rotu yhdistettiin vuonna 2006 itärajantakaisen karjalaissuomalaisen laikan kanssa. Pidetään upea rotu elinvoimaisena myös seuraavat 100 vuotta. Kishunkoira Avaintiedot Alkuperämaa Määrä Suomessa rekisteröity 74 Rodun syntyaika hyvin vanha Alkuperäinen käyttö villisian, peuran ja karhun metsästys Nykyinen käyttö villisian ja peuran metsästys sekä seurakoira Elinikä 13-16 vuotta Muita nimityksiä Kishu Inu, Kishu, Kyushu, Taichi Ken, Kumano Ken Ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat; alajaos 5 Aasialaiset pystykorvat ja sukulaisrodut; 318 Ulkonäkö Paino 15-27 kg Säkäkorkeus 43-56cm Väritys lähinnä vain valkoinen Kishu on keskikokoinen , joka muistuttaa muista shika inuista eniten.

Next