Nationellt kliniskt kunskapsstöd. God vård av vuxna med könsdysfori. Nationellt kunskapsstöd 2019-11-28

ahintz.com: Nationellt kliniskt kunskapsstöd

nationellt kliniskt kunskapsstöd

Any use of this material to target advertising or similar activities is forbidden and will be prosecuted. Psykosocialt stöd ges lämpligtvis av en kurator med kunskap och erfarenhet av könsdysfori, eller som ges möjlighet till handledning när sådan kunskap och erfarenhet saknas. Psykosociala stödinsatser kan ske tillsammans med patienten, enskilt eller i grupp med andra närstående. Eftersom dessa koder finns endast av klassifikationstekniska skäl saknar de beskrivningar av tillstånden. Därför bedömer Socialstyrelsen att det saknas grund för att rekommendera maskuliniserande ansiktskirurgi samt feminiserande och maskuliniserande kroppsmodifiering med undantag för fettsugning på höft. Den vanligaste diagnosen och diagnoskoden i vård och behandling är enligt Socialstyrelsens patientregister transsexualism F64. Behoven av och önskemålen om de olika insatserna varierar mellan individer.

Next

Nationellt kliniskt kunskapsstöd

nationellt kliniskt kunskapsstöd

En möjlig förklaring till det ökade antalet vårdsökande kan vara minskad rädsla eller tvekan, sedan steriliseringskravet för att ändra den juridiska könstillhörigheten togs bort. Rättsliga rådet kan endast bifalla ansökningar om ändrad könstillhörighet från personer som är folkbokförda i Sverige 3 § könstillhörighetslagen. Behandlingsresultatet följs upp även efter avslutad behandling. Motivering till rekommendationerna Enligt Socialstyrelsens rekommendation bör hälso- och sjukvården erbjuda gynekologisk cellprovskontroll och vid konstaterade patologiska cellförändringar kolposkopi till personer som har eller har haft könsdysfori med kvinnligt födelsekön och intakt livmoderhals. Om utredningsteamet konstaterar könsdysfori kan teamet därefter ta ställning till om patienten behöver könskorrigerande behandling och remittera patienten till den del av vården som är specialiserad på den somatiska delen av behandlingen.

Next

Fakta

nationellt kliniskt kunskapsstöd

Detta betyder att ingen ska behöva tvingas genomgå kirurgiska ingrepp för att få sin juridiska könstillhörighet ändrad prop. Vill du inte lämna dina personuppgifter går det bra att ringa oss i stället på telefon 08 452 70 00. Tillägget beprövad erfarenhet refererar då till klinisk praxis som professionen uppfattar som effektiv och gynnsam för patientens välbefinnande. Samverkan — en förutsättning för god vård Samverkan inom vården vid könsdysfori kan handla om aktiviteter och information som överskrider gränser inom eller mellan organisationer. Framfall och urinvägsinfektioner är andra risker.

Next

Nationellt kliniskt kunskapsstöd

nationellt kliniskt kunskapsstöd

Eftersom behandling med könskonträra hormoner kan leda till irreversibla fysiska förändringar samt påverka reproduktionsförmågan är det mycket viktigt att ge patienten individuellt anpassad information om sådan behandling och dess möjliga konsekvenser. I Socialstyrelsens rekommendation har dessutom en kartläggning av studier om bröstförstoring med implantat som återfinns i rapporten Metodbeskrivning och kunskapsunderlag vägts in. Syftet är att underlätta att personens röst och övriga kommunikation uppfattas som mer feminin och att minska fonasteniska besvär. The patients as well as their relatives may need psychological and social support to deal with such strains. Det kan röra sig om allt från att ha regelbundna möten för gemensam information via formella överenskommelser om gemensamma vårdprogram eller att inrätta gränsöverskridande multidisciplinära team, till administrativa åtgärder som samlokalisering, gemensamma kunskapsdatabaser och så vidare. Detta förstärker personernas psykiska lidande och den begränsning som könsdysforin kan innebära socialt, i arbetslivet eller inom andra viktiga funktionsområden.

Next

Nationellt kliniskt kunskapsstöd framtaget

nationellt kliniskt kunskapsstöd

Denna patientnytta överväger risken för obehag i samband med undersökningen och känslomässig stress i samband med falskt positiva resultat. Att kontinuerligt under utredningsprocessen förklara för personen med könsdysfori vilka utredningsmetoder som kommer att vara aktuella, varför och när de används och vad de kan förväntas leda till, kan bidra till en bättre utredning. Rekommendationer om förutsättningar för god vård Avsikten med dessa rekommendationer är att ge hälso- och sjukvården en gemensam plattform och en vägledning i frågor som inte handlar om en namngiven åtgärd. Även generella kirurgiska komplikationer som blödning och infektion kan uppstå. De bör även informeras om att ingreppet medför att det blir svårt eller omöjligt att i framtiden använda sedvanliga metoder för att upptäcka bröstcancer, såsom självundersökning och screening med mammografi.

Next

Fakta

nationellt kliniskt kunskapsstöd

Både den hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med personer med könsdysfori och intresseorganisationer uppger att det troligtvis är så att en del av dem som har någon form av könsidentitetsproblematik inte vågar eller vill söka sig till hälso- och sjukvården i Sverige. Rekommendationen är baserad på internationella behandlingsriktlinjer samt beprövad erfarenhet. Informationen får inte ges slentrianmässigt. De allra flesta av kunskapsstödets rekommendationer grundas i både svensk klinisk erfarenhet och internationella riktlinjer som bedömts relevanta för svenska förhållanden. De som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen bär själva ansvaret för hur de fullgör sina arbetsuppgifter 6 kap. Detta för att spara vävnad från buken för eventuella nödvändiga revisioner. Vissa kirurgiska tekniker kräver däremot tidigare genomgången hormonbehandling för bästa möjliga resultat.

Next

Fakta

nationellt kliniskt kunskapsstöd

Personer med kvinnligt födelsekön och med hereditet för bröstcancer bör informeras om att risken inte helt elimineras efter ingreppet. För personer med kvinnligt födelsekön kan kirurgiska ingrepp innebära mastektomi, hysterektomi, penisplastik eventuellt med erektionsprotes , salpingo-ooforektomi, skrotalplastik ofta med testikelimplantat , uretroplastik, vaginektomi och stängning av vaginalöppningen. Här ger Socialstyrelsen följande rekommendation om åtgärd. Patienten kan dock inte göra anspråk på att behandlas enligt metoder som inte anses stå i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det vetenskapliga underlaget om åtgärdernas effekt är otillräckligt, men enligt beprövad erfarenhet bidrar sådan uppföljning och eftervård sannolikt till bättre livskvalitet och hälsa bland personer som har eller har haft könsdysfori.

Next

God vård av vuxna med könsdysfori. Nationellt kunskapsstöd

nationellt kliniskt kunskapsstöd

Utredningsteamet behöver även ta hänsyn till om personen upplever att det är svårt att öppna sig i samtalsbehandlingen på grund av utredarnas dubbla roller. Plastikkirurgens roll i behandlingen av könsdysfori är inte enbart teknisk. Men det är också viktigt att personen har förberett sig psykiskt på det kommande ingreppet. Kunskapsstödet utgår från bästa tillgängliga kunskap Det vetenskapliga underlaget för de flesta av rekommendationerna i kunskapsstödet är av låg eller mycket låg kvalitet. Det skapas en känslig och estetiskt acceptabel vulva som består av själva slidan, slidöppningen, klitoris, inre och yttre blygdläppar. Riskbedömning och anpassning inför och under hormonbehandling Vid hormonbehandlingen är det viktigt att vara uppmärksam på och om möjligt reducera eventuella medicinska risker, både innan man introducerar behandlingen och medan den pågår.

Next

Nationellt kliniskt kunskapsstöd framtaget

nationellt kliniskt kunskapsstöd

Personer med manligt födelsekön kan även ha ett livslångt behov av peruker eller hårersättningar i de fall då hormonbehandlingen inte är tillräckligt effektiv. Patienten ska enligt 3 kap. Motivering till rekommendationen Enligt Socialstyrelsens rekommendation bör hälso- och sjukvården erbjuda psykosocialt stöd till närstående till personer med könsdysfori eller misstänkt könsdysfori. Detta gäller patienter som bedöms ha alltför maskulina ansiktsdrag för att uppfattas som feminina och som har ett påtagligt lidande till följd av könsdysforin. Två rekommendationer med särskilda konsekvenser Här beskrivs två av de rekommendationer som ingår i båda kunskapsstöden och som bedöms som grundläggande förutsättningar för god vård och behandling vid könsdysfori i alla åldersgrupper. Mer utveckling pågår Kunskapsstödet befinner sig också i ett intensivt utvecklingsskede som bland annat omfattar befintligt innehåll, arbetsprocesser och förvaltningsorganisation.

Next

Nationellt kliniskt kunskapsstöd framtaget

nationellt kliniskt kunskapsstöd

Socialstyrelsens rekommendation Hälso- och sjukvården bör erbjuda personer som är under utredning för könsdysfori hjälp med att planera och anpassa en period där de lever i den sociala roll som stämmer överens med den könsidentitet som de vill bli bekräftade i. Graden av fysisk förändring och exakt hur lång tid förändringen tar kan variera mycket. Rekommendationen är baserad på internationella behandlingsriktlinjer samt beprövad erfarenhet. Det är även viktigt att tänka på att hårväxten kan variera på olika kroppsdelar under olika perioder i livet. Undersökningar för att upptäcka cancer i bröst och underliv Undersökningar som syftar till att tidigt upptäcka cancer i bröst och underliv kan innebära särskilda medicinska och psykosociala utmaningar för personer med könsdysfori.

Next