Peruspäiväraha 2020. Muutoksia Kelan etuuksiin vuonna 2019 2020-01-03

Etuusmaksut ja verotus vuodenvaihteessa

peruspäiväraha 2020

Liikkuvuusavustuksen laajetessa kattamaan myös alle 18 tunnin viikkotyöaikaiset osa-aikatyösuhteet, oikeutta liikkuvuusavustukseen rajataan siten, että osa-aikatyössä työaika enintään 80 % kokoaikaisen enimmäistyöajasta liikkuvuusavustusta maksetaan vain työpäiviltä. Sukupuolensa naisesta mieheksi korjannut henkilö voi saada äitiysrahaa, jos hän saa lapsen. Ensi vuonna koroista on vähennyskelpoista 15 prosenttia, kun vielä vuonna 2019 osuus oli 25 prosenttia. Pienet eläkkeet Hallitus korottaa pienimpiä eläkkeitä ensi vuoden tammikuussa. Työttömille uusia tapoja täyttää aktiivisuusehdot Aktiivimallin piiriin tulee uusia toimijoita, joiden järjestämä toiminta hyväksytään aktiivisuudeksi. Työttömyyskassat saavat tulorekisteriin merkityt tiedot käyttöönsä vuoden 2020 alusta lukien ja hakevat jatkossa hakemuksen käsittelemiseksi tarvittavat palkka- ja työsuhdetiedot pääsääntöisesti tulorekisteristä.

Next

Budjetti 2020: Valtion velka uhkaa taas kasvaa

peruspäiväraha 2020

Täysi-ikäisille naisille, jotka eivät ole suorittaneet asepalvelusta, kehitetään mahdollisuutta tutustua varusmiespalveluksessa annettavaan koulutukseen. Jos osa-aikatyö toteutuu siten, että työtä on 5 tuntia kolmena päivänä viikossa, maanantaista keskiviikkoon, liikkuvuusavustusta maksetaan vain kolmelta päivältä. Lakimuutos ei koske sinua, jos omistat yli 0 %:n perheesi yrityksestä. Ennen Jälkeen Suuruus Vuorottelukorvauksen suuruus on 70 % työttömänä maksettavasta päivärahasta Vuorottelukorvauksen suuruus on 80 % työttömänä maksettavasta päivärahasta, jos henkilöllä on vähintään 25 vuoden työhistoria Vuorottelukorvauksen suuruus on 70 % työttömänä maksettavasta päivärahasta Enimmäiskesto 360 päivää 180 päivää Työhistoriaedellytys 16 vuotta 20 vuotta Jaksottaminen Vuorotteluvapaan voi pitää vähintään 100 päivän mittaisissa jaksoissa Vuorotteluvapaata ei voi jaksottaa Muutoksia 1. Perusturvaan kuuluvat kuntoutusraha, työttömyysturvan peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä sairaus- ja vanhempainpäiväraha. Lisätietoa perustulosta on saatavilla Kelasta. Sairaanhoitajilta enemmän lääkemääräyksiä Sairaanhoitajat voivat vuonna 2020 määrätä laajemmin lääkkeitä potilaille.

Next

Budjetti 2020: Valtion velka uhkaa taas kasvaa

peruspäiväraha 2020

Vastaavasti ennen lakimuutosta alennettu päiväraha palautuu jälleen täydeksi 1. Myös isällä on tällöin oikeus isyysrahaan enintään 18 arkipäivältä keskeytyksen jälkeen äidin äitiysvapaan aikana. Voit saada peruspäivärahaa maksimissaan 400 päivän ajan. Jotta työttömän osallistuminen hyväksytään aktiivisuudeksi, toiminnan tulee olla työllistymistä tukevaa. Myös korkeakoulujen yhteishaku uudistuu siten, että keväisin järjestettävä yhteishaku jaetaan kahdeksi erilliseksi yhteishauksi keväästä 2020 alkaen. Määrä on 28,94 euroa päivältä.

Next

Arvioi YEL

peruspäiväraha 2020

Työttömyysturvaan korotus tehtäisiin siten, että peruspäivärahaa nostetaan 20 eurolla kuukaudessa. Näin saat tiedon heti tilanteestasi koulutushaun kannalta mm. Sairaanhoitajalla on rajattu oikeus määrätä lääkkeitä hoitamalleen potilaalle myös silloin, kun kyseessä on ennalta ehkäisevä hoito. Jos palvelun järjestäjän ilmoitus poissaolosta tulee sen jälkeen, kun työttömyysetuus on jo maksettu, palvelun järjestäjän ilmoitusta käytetään hakijan ilmoittamien tietojen oikeellisuuden tarkistamiseen. Uuden lain säännöstä sovelletaan silloin, kun henkilön päivärahan perusteena oleva palkka on laskettu edellisen päivärahakauden enimmäisajan alkaessa ja uusi ansiopäivärahakausi alkaa 1. Töissä eläkkeensaajana Eläkkeellä oleva henkilö voi käydä töissä.

Next

Ikääntyneiden työttömyysturva

peruspäiväraha 2020

Työnantajan on työntekijän pyytäessä pyrittävä antamaan vapaa kokonaisina päivinä. Työttömyyden alun omavastuuaika, jonka ajalta ei makseta päivärahaa, pysyy viidessä päivässä. Lenkkeri nostaa esille myös riskin siitä, että asiakkaat jättävät käyttämättä palveluita, mikä vaikuttaisi alan työllisyyteen. Työttömän työnhakijan yleisenä velvollisuutena on jatkossakin hakea työtä ja koulutusta. Lisän voivat saada myös alle 17-vuotiaat lapsilisän piirissä olevat opiskelijat. Soviteltua päivärahaa myös palkkatuen ajalta Työntekijälle, jonka palkkaukseen työnantaja saa palkkatukea, voidaan maksaa muiden edellytysten täyttyessä soviteltua ansiopäivärahaa 1. Tätä lapiolinjaksi kutsuttua politiikkaa jatkettiin kansainvälisessä vertailussa pitkään: muualla Euroopassa siirryttiin Suomea aiemmin suoriin, rahallisiin työttömyyskorvauksiin.

Next

Näin Kelan etuudet muuttuvat vuonna 2020

peruspäiväraha 2020

Työttömyysturvan riittävyyttä arvioitaessa on otettava huomioon se, että työttömyysturvaa verotetaan yli kaksi kertaa ankarammin kuin palkkatuloja. Työmatkan pituutta arvioidaan yleiseen liikenteeseen tarkoitettuja reittejä pitkin. Suomen Kotityöpalveluyhdistys huomauttaa, että kotitalousvähennys on luotu vähentämään harmaata taloutta ja synnyttämään uusia työpaikkoja palvelualalle. Toimeentulotuen perusosa suurenee Toimeentulotuen perusosaa suurenee vuonna 2019. Fanni Parma Valtiovarainministeri Mika Lintilä kesk kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeriön ehdotuksesta valtion ensi vuoden talousarvioksi eli budjetiksi.

Next

Lapsilisät, yksinhuoltajakorotus, peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja opintotuen huoltajakorotus nousevat heti vuodenvaihteen jälkeen

peruspäiväraha 2020

Ilman korotusosia peruspäivärahan suuruus on noin 697 euroa kuussa bruttona noin 557 euroa nettona. Koska veronalaiset tulot ovat lähes aina suuremmat kuin puhtaat tulot, vanhempien tulorajoja korotetaan samanaikaisesti 5—6 %:lla. Uutta lakia sovelletaan kuitenkin vasta sen jälkeen kun työnhakija on 29. Veronkorotusten toteutus alkaa ensi vuonna. Loppuosa katetaan työnantajilta ja palkansaajilta kerättävistä lakisääteisistä työttömyysvakuutusmaksuista sekä valtion osuudesta.

Next

Ikääntyneiden työttömyysturva

peruspäiväraha 2020

Lapsikorotus maksetaan lapsen syntymästä lähtien. Laskennallisesti kuukaudessa on 21,5 maksupäivää, joten 0,93 euron korotus etuuspäivältä vastaa 20 euroa kuukaudessa. Ansiopäivärahan maksu vuodenvaihteessa Vuodenvaihteen arkipyhäpäivät aiheuttavat muutoksia ansiopäivärahan maksuaikatauluihin. Jatkossa tarvitsemme siis vähemmän liitteitä hakemukseen ja samalla itse hakemuksessa tulemme kysymään asioita hieman aiempaa enemmän. Kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien euromääriin ei tule tänä vuonna indeksikorotusta, mutta esimerkiksi takuueläkkeeseen ja sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahoihin tehdään tasokorotus. Työttömyysturvalain muutos seuraa tässä alimman vanhuuseläkeiän nostoa. Tuen suuruuteen vaikuttavat omat tulosi esimerkiksi osa-aikatyöstä sekä vanhempiesi tulot, jos asut heidän kanssaan.

Next