Nykyisillä rokotteilla suojateho on hyvä, mutta vaatii kohtuullisen tiuhaan tapahtuvaa tehostamista. Pienetkin lapset voivat kuitenkin saada vaikean tautimuodon infektion seurauksena. Samanaikaisesti naapurimaissa, joissa rokotteet eivät ole olleet laajamittaisessa käytössä on tautitapausten määrä lisääntynyt. Puutiaisaivotulehdus tunnetaan myös nimellä puutiaisaivokuume. Luontoretken jälkeen on hyvä tehdä punkkisyyni, jossa on yritettävä löytää kaikki punkit iholta sekä vaatteista. Kuume on tavallinen oire erityisesti pienillä lapsilla ja sitä esiintyy lähinnä ensimmäisen rokotuskerran jälkeen. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.
Tarkkaile punkin puremajälkeä, jos ihoon alkaa muodostua halkaisijaltaan yli 5 cm punoittava alue, joka laajenee, ota yhteyttä lääkäriin. Meningokokin aiheuttamat vakavat taudit ovat harvinaisia mutta yleensä vakavia. Termi on virheellinen siksi, että rokote ei suojaa punkin puremalta. Kyseessä on silloin kuitenkin anafylaksian tasoinen reaktio. Ilmaston lämpenemisen oletetaan muuttavan taudin leviämistä voimakkaammin Skandinavian suuntaan.
Punkkialueille oleskeltaessa on siis syytä tarkistaa iho päivittäin. Rokotetta ei myöskään suositella raskaana oleville. Tähän ei löydy rokotetta, borrelioosia hoidetaan antibiooteilla. Rokote suojaa , ja ja niiden aiheuttamilta jälkitaudeilta, kuten keuhkokuumeelta ja aivokalvontulehdukselta. Puutiaiset ovat aktiivisia ja hakevat sopivaa ravintolähdettä jo yli 5 asteen lämpötiloissa. Ensimmäinen rokote tulisi ottaa viimeistään kevään kynnyksellä, jotta suoja ehtii muodostua kesäksi. Virusta nimittäin on runsaasti heti itärajan takana Venäjällä ja kaikissa Balttian maissa.
Saatavilla on kaksi eri valmistetta, joista kummastakin on olemassa oma rokote lapsille ja aikusille. Jatkossa tarvitaan yksi tehosteannos 3-5 vuoden välein. Jos saat rokotteesta huolimatta punkin puremasta rinkulamaisen ihottuman, se voi kieliä Borrelioosi-tartunnasta. Huomioitavaa on, että sekä lasten että aikuisten annosten saatavuus vaihtelee merkkikohtaisesti punkkikauden aikana niin, että välillä osa rokotteista saattaa olla kaikista apteekeista loppu. Jos haluat suojautua vakavalta taudilta rokotteella, nyt on aika toimia.
Sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla. Ensimmäinen tehosteannos suositellaan annettavaksi kolmen vuoden kuluttua. Mitä vanhempana tartunnan saa, sitä todennäköisemmin taudinkulku on vakava. Punkkirokote antaa tehokkaan suojan puutiaisaivokuumetta vastaan, mutta se ei suojaa Borrelioosilta. Rokotteen ottaminen on tarpeen varsinkin heille, jotka oleskelevat viikkoja tai kuukausia taudin esiintymisalueilla sekä liikkuvat paljon luonnossa.
Myös punkkien nymfit ja toukat voivat levittää virusta. Virus leviää pääasiallisesti puutiaisten välityksellä, mutta joitakin epidemioita on syntynyt infektoidun vuohikarjan maitotuotteiden syömisen seurauksena. Rokote ei myöskään suojaa borrelioosilta. Paikallisia reaktioita punoitusta, kipua rokotuskohdassa on esiintynyt yhtä paljon kuin muillakin lihakseen pistettävillä rokotteilla ja tavallisinta vaivaa eli lyhytkestoista päänsärkyä rokotuksen jälkeen on ollut 5 - 6 %:lla. Punkkirokotteen ottaminen Perussuoja aikuisille ja lapsille sisältää kolme pistosta lihakseen annettuna. Tarkista, onko toimipisteessä rokotteita saatavilla soittamalla asiakaspalveluun. Lisääntyvässä määrin havaintoja on kuitenkin olemassa muualtakin Suomesta lähellä itärajaa, rannikkoalueilla eri puolilla maata ja sisämaassa Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Varkaudessa.
Mahdolliset aikaan sidotut kampanjahinnat voivat poiketa näistä. Western-tyyppi on pääasiallisin Suomessa ja muualla Keski-Euroopassa esiintyvä alatyyppi. Yksittäisiä tuhkarokko- ja sikotautitautitapauksia on raportoitu ulkomailta tartunnan saaneilla henkilöillä ja heidän lähikontakteillaan vain noin 0—5 tapausta vuodessa. Punkin puremajäljen puhdistaminen desinfektioaineella tai vedellä ja saippualla on suositeltavaa. Kolmas rokoteannos annos suositellaan otettavan 5-12 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Oireita ovat päänsärky, korkea kuume, niskajäykkyys, silmien valonarkuus, yleisvoinnin huononeminen ja iholla näkyvät pistemäiset verenpurkaumat eli petekkiat. Itävaltalaiset ovat itse sitä mieltä, että puutiaisrokote olisi suotava kaikille heidän maahansa saapuville matkailijoille.
Tartuntoja on todettu myös Kokkolassa ja Lappeenrannassa, Isosaaressa Helsingin edustalla, Kotkan saaristossa ja Kuopion seudulla. Ihoon pureutunut punkki irrotetaan kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Punaisen alueen keskiosa voi vaalentua läiskän kasvaessa. Altistuksen jälkeinen hoito Kun epäillään rabiesaltistusta, puremakohta täytyy pestä heti runsaalla saippuavedellä 15 minuutin ajan ja sen jälkeen huuhdella 70 % alkoholilla esimerkiksi käsihuuhteella. Voit tiedustella rokottautumista myös Terveyspiste-apteekeista. Tarvittaessa erityisen nopeaa immuniteettia voidaan rokotteet ottaa kolmen viikon sisällä. Kaksi ensimmäistä rokotetta, jotka otetaan 2-4 vkon välein, kehittää elimistössä n.
Tällaisia kuntia ovat esimerkiksi Lohja, Raasepori ja Kirkkonummi. Kolmen annoksen perussuojan jälkeen ensimmäinen tehosteannos on tavallisesti kolmen vuoden kuluttua ja seuraavat kymmenen vuoden välein alle 50-vuotiailla. Yksittäisellä sikotautirokotteella rokotettiin armeijassa vuosina 1960—1985. Viruksen voi saada myös pastöroimattomasta maidosta, erityisesti vuohenmaidosta. Aivotulehdus on vakava sairaus, jonka punkki voi tartuttaa ihmiseen.
Aivokalvotulehdus on yleisempi kuin vakava yleisinfektio. Kaksi ensimmäistä pistosta olisi hyvä antaa talvikuukausina ennen punkkikautta 1-3 kuukauden väliajalla ja kolmas pistos seuraavana talvikautena. Osalla potilaista esiintyy vakavampia aivo- ja hermosto-oireita, esimerkiksi halvauksia. Tarkista, onko toimipisteessä rokotteita saatavilla soittamalla asiakaspalveluun. Rokotus voidaan antaa vähintään 12-vuotiaille. Puutiaisaivotulehdusrokotteen vaihtoehdot Rokotteita on olemassa kaksi valmistetta, joista on myös lapsille omat versiot.