Heidän ajattelumaailmansa eroaa kovasti rahan suhteen. Miksi rikaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät?? No kai sitä on joskus paskempaakin tullut luettua, esim. Esimerkki: Joulukuu -96: Robert ajelee ystävänsä kanssa bensa asemalle ja ystävä rakas mutta kamala murehtija on aivan kauhuissaan miten bensan hinta on noussut ja tulee jatkamaan nousuaan. Jos sijoittaminen olisi helppoa eivätkö kaikki harrastaisi sitä? Samaa paasaamista joka yltää liki jonkin 'new age-uskonnon' mittoihin. Tämän pitäisi kertoa sinulle jotakin.
Itse asiassa myynti on sijoittamisen lisäksi toinen kirjan suurista aiheista. Cashflow Quadrant: Rich Dad's Guide to Financial Freedom on vielä parempi. Tulee nukuttua huonosti, valvottua muitten asioita miettien. Köyhä isä näkee talonsa varana ja suurimpana sijoituksenaan. Ja pankkimiehiä ja asianajajia ja meklareita ja kiinteistönvälittäjiä.
Nyt kuitenkin luin Robert Kiyosakin Rikas isä köyhä isä -kirjan, joka avasi minulle liiketaloutta aivan eri näkökulmasta. Miksi vielä tänäkin päivänä, kun maailmassa on jo kaikkea kaikkien ihmisten tarpeisiin, ei osata myydä edes omia palveluita? On tärkeää ymmärtää näiden suhtautumisten erot. Miksi jotkut ihmiset joita pidämme rikkaina eivät oikeasti olekaan rikkaita. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Siinä missä nuorempi ikäluokka katselee taukoa työnteossa mahdollisuutena lomaan, reilaukseen, opiskeluun, omiin projekteihin, ikäiseni pelolla odottelevat työnrupeamansa loppua, maalaillen mielensä kauhugalleriaan kuvia syrjäytymisestä, köyhyydestä, täydellisestä epäonnistumisesta. Kysymys jota keskituloinen ei ymmärrä.
Kalenteria ja rahaa on opittava käyttämään ajan hengen mukaisesti. Mielestäni ajatus on nerokas, ja Kiyosaki on selittänyt tämän ydinajatuksen nerokkaasti kirjassaan. Omat työt ja elämä kärsii, toisten työt ja yksityiselämä menee oman edelle. Kun minulla on luottamusta sijoitukseen en osta sitä minkään välikäden kautta ja vesitettynä vaan rehellisenä suorana sijoituksena. Pidän kirjassa siitä, että siinä selitetään kaikki todella yksinkertaisten esimerkkien avulla. Hän toteaa röyhkeästi kirjassaan, että rikastuminen on oikeastaan todella helppoa. Kirjassa oli myös mielenkiintoinen esimerkki McDonaldsin perustajan Ray Krocin taloudellisesta nerokkuudesta.
Pidän itseäni aika tumpelona, mitä tulee talouteen ja lukuihin liittyviin asioihin. Nyt aletaan jo mennä sen verran asian vierestä että pitäisi erottaa omaksi kappaleekseen tämä teksti, jos siihen haluaisi syventyä, mutta sen sijaan sidon tämän onnellisuusteeman siihen mistä alussa puhuin. Kiyosakilla sijoittaminen perustuu paljolti kiinteistökikkailuun - osta halvalla myy kalliilla. Voin olla vaikka kuinka hyvä jossakin asiassa, mutta jos en osaa myydä ja markkinoida taitoani, en saavuta sillä mitään. Hän oli suorittanut maisterintutkinnon englannin kielessä, ja hän ei todellakaan ymmärtänyt, miten myyntikoulutus tekisi hänestä yhtään sen parempaa kirjailijaa kuin hän jo oli.
Taloudellista älykkyyttä ei Kiyosakin mukaan voi koskaan oppia liikaa, ja aikojen muuttuessa myös talous tietenkin muuttuu jatkuvasti. Se ei ole sillä kuten kirjassa kerrotaan, että siitä aiheutuvat kulut lisäävät menoja eli velkaa. Koska kirja ei mitään suoria vinkkejä anna, jakaa se myös mielipiteitä vahvasti. Isä ihmettelee miksi poika nyt yhtäkkiä haluaa tulla rikkaaksi. Köyhän isän pitkään jatkuneet taloudelliset ajoivatKiyosakin kuuntelemaan enemmän rikkaan isän oppeja.
Lukemisen aloitettuani tajusin heti, miksi juuri isäni pitää kirjasta. Rikkaan isän mielestä talo on velka. Ihmiset, jotka välttävät epäonnistumista, välttävät menestystä. Kiyosaki:n kirjoittama Rich Dad Poor Dad Rikas isä köydä isä on vuonna 2007 julkaistu krija, joka kertoo miten kirjan kirjoittanut Kiyosaki sai vaikutteita omaan taloudelliseen näkymykseensä kahdelta eri isältä. Perspektiiviä, mahdollisesti yllättäviä ideoita ja toivottavasti rohkaisua miettiä ja hoitaa raha-asioitasi ja elämää paremmin. Taloudellisesti riippumattomuuteen niin että raha tekee työtä puolestani päästään kun varat tuovat käytännössä ilman työntekoa minulle voittoa menojen jälkeen joka kuukausi.
Tähän inspiroiduin ennen kuin edes sain johdannon luettua. Tässäpä siis olisi tärkeimpiä mietteitä kirjasta ja sen opeista. Varustin epävarmuuden heittomerkein ottaakseni siltä terää pois, sillä vaikka vielä osa ikäpolveani elää nopeiden myllerrysten kaaottisessa episentrumissa. Mutta onko se kaikilla aivan niin? Alkuun siinä ei olekaan ongelmaa, mutta aina myöntyessä pyyntöihin, joskus käy niin että muuttuu toisten työjuhdaksi, henkiseksi olkapääksi. Ajattelinkin näin joululoman lähestyessä ottaa lukuun vähän taloudellisia vinkkejä Kiyosakilta. Periaatteessa nimittäin franchise-edustuksen ostanut henkilö maksoi tontin Ray Krocin puolesta. Oletko edes miettinyt kuinka kauaksi aikaa olet valmis sitoutumaan sijoitukseesi.
Sitä oikeaa, elämälle päivästä toiseen hymyilevää tyytyväisyyttä, joka syntyy siitä että asiat oikeasti ovat hyvin ja tulevaisuus on valoisa. Silloin on kiinni sinusta sijoittajana. Kirja kertoo siis Robert T. Se on helppoa, kunhan on valmis näkemään vaivaa oppiakseen mahdollisimman paljon taloudesta. Johdannainen on mystinen, johdannainen on mahtava. Ei pahalla - mutta kuitenkin. Näin ollen voimme ehdottomasti suositella lämpimästi kirjan hankkimista.
Seppo Saarion pörssiraamattu, jolla tredarille ei ole antaa sitäkään vähää. Miksi rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät? Pahimmassa tapauksessa sitä ryhtyy vielä kiltimmäksi, kunnes edessä on täydellinen loppuunpalaminen. Sitä on mielestäni olla taloudellisesti riippumaton. Yläotsikkona on edelleen ajattelutapojen muutos. Tämän tähden itsellänikin menee nykyään automaattisesti kuukausittain rahat Seligsonille sivuun.