Ringorm 1177. Ringorm 2019-12-09

Vård och omsorg

Ringorm 1177

Om du är gravid eller äldre, kan det hända att du inte bör använda svampmedel. Detta är vanligt hos barn som har atopiskt eksem. Man kan ha ett eller flera utslag. Ringorm kan du få på huden eller i hårbotten. Du kan få trådsvampsinfektion till exempel via fuktiga golv i badhus eller gym eller genom kontakt med husdjur. Sjukdomen förekommer oftast på armarna, benen, bröstet och i ansiktet.

Next

Tinea corporis (ringorm)

Ringorm 1177

Ringorm eller revorm är en svampinfektion som bildas av en trådsvamp som finns hos många djur. Dessa områden lämpar sig inte att behandla topikalt med krämer och vätska. Om barnet kliar ska du försöka hålla barnets naglar korta och rena. Kontakta din tandläkare om du har tandprotes och tror att du har svampinfektion i munnen. Nästan alla brottare har smittats av ringorm någon gång under sin brottarkarriär.

Next

Ringorm hos barn

Ringorm 1177

Detta bör göras så tidigt som möjligt för att inte riskera att smittan blir permanent i kattgruppen. Efter 20—30 min är keratinet upplöst och provet kan undersökas i mikroskop där man ser trådsvamparna. Undvik bad och sådant som kan torka ut huden. Många som har svamp i hårbotten har fått smittan i tropiska länder. Svampen kan smitta direkt mellan djur eller genom indirekt kontakt via ytor och föremål som förorenats med hår, damm eller hudavlagringar från smittade djur.

Next

Ringorm

Ringorm 1177

Om svampinfektionen angriper kroppen så benämns det som ringorm, eller tinea corporis. Nya katter bör alltid hållas isolerade i karantän de första två-fyra veckorna för att eventuella smittor ska hinna upptäckas innan de övriga katterna drabbas. När utslagen blir större kan de börja läka i mitten och får då sin typiska ringform. På huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. Andra fall när det kan bli aktuellt med oral Terbinafin är när utslagen sitter i hårbotten, örongångar eller runt ögonen. Bland annat , marsvin och katter kan smitta, djuren själva har oftast inga symtom. Mockasinsvamp Mockasinsvamp angriper fotsulan och fotens sidor.

Next

Tinea corporis (ringorm)

Ringorm 1177

Du kan även läsa om. Kanten på ringen är lite upphöjd och kan fjälla, den är röd på ljus hud och gråvit på mörk hud. Mollusker Symptom: Hudfärgade eller rosa knottror på huden som är något upphöjda. Det är därför inte alltid nödvändigt att behandla vuxna och i övrigt friska katter som inte utgör en smittrisk för andra djur. Endast registrerade användare har tillgång till utskriftsfunktionen. Inkubationstid Från det att du blir smittad till dess att symptomen bryter ut tar det ungefär ett till tre dygn. Smittan sker genom kroppskontakt från person till person eller från husdjur till människa.

Next

Vård och omsorg

Ringorm 1177

Eftersom svamp trivs där det är varmt och fuktigt är det bra att hålla huden ren och torr. Infektionerna läker oftast inte av sig själv utan behöver behandlas med svampdödande läkemedel. Remiss till hudklinik vid utbredda förändringar. Det går dock att ta bort mollusker, men detta ger en risk för ärrbildning. Ljumsksvamp Ljumsksvamp kommer i ljumsken men ofta även en bit ner på låret.

Next

Tinea corporis (ringorm)

Ringorm 1177

Infektionen är ovanlig, men ibland kan epidemier uppkomma på till exempel förskolor. Nedan redogör vi för symptom och behandling. Om behandling sätts in mot suspekt svampinfektion och man i ett senare skede önskar ta svampodling vid exempelvis andra differentialdiagnostiska överväganden bör topikal behandling ha satts ut 4 veckor innan provtagning. Tävlar du i brottning eller annan kampsport kan det krävas läkarintyg för att få delta i tävling med ringormsutslag. Behandling I beskedliga fall lokalbehandling med terbinafin eller imidazolpreparat. Ringorm revorm kan i princip sprida sig över hela kroppen beroende på hur ditt immunförsvar hanterar infektionen. Om detta inte kan undvikas bör utrustningen först ha rengjorts noga samt desinficerats.

Next

Ringorm hos katt

Ringorm 1177

Ringorm kan klia och svida lite men det vanliga är att man inte känner någonting alls. Utslagen försvinner oftast inom en till två veckor, men man ska helst behandla i ytterligare en till två veckor. Torr hud är mer mottaglig för bakterier och svampangrepp och därför är det viktigt att hålla huden mjuk och smidig med mjukgörande krämer om man har tendens till torr hy. Huden kan bli rodnad och krustig, och en del katter får klåda, särskilt om ringormsutslagen banar vägen för en sekundär bakterieinfektion. Måttlig klåda är normalt och att huden på själva ringen fjällar och blir röd och upphöjd. Symtom på ringorm Ringorm ger röda ringformade eller ovala fläckar med fjällande kant.

Next

Pityriasis rosea

Ringorm 1177

Barn är mer mottagliga, liksom personer med eksem eller torr hy. Ringorm utslag förökar sig oftast i mängd när trådsvampen förflyttar sig med hjälp av beröring och att man kliar på infekterat område. Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Ett infekterat djur kan behöva få behandling av veterinär. Ev odlingsprov i form från hudflagor genom skrapning med skarp skalpell, bladet hålls med 90 grader mot huden. De flesta fall av ringorm ser ut som ovan, något eller några enstaka utslag. Hårbottensvamp är vanligast hos barn och liknar mjälleksem, men ger kala fläckar.

Next