Maria Elisabeth är nu 54 år gammal. Långt in på 1800-talet distribuerades och såldes huvudsakligen i lösvikt på och. Nu försvinner Maria Elisabeth ur alla dokument under ca 10 år. Flera av Grundels barn döper så småningom sina egna barn till namn som Maria, Elisabeth och Lovisa. Mindre hyttor med några få glasblåsare. Jag tycker det är ganska otroligt att en glasflaska har legat utomhus, nere i jorden, i över 50 år och är hel. Var det någon form av övergrepp? Det kan handla om intressanta släktfynd och levnadsöden, men också ibland om mina tankar och funderingar kring släktforskning.
Det gamla Årnäs inköptes av från. Flaskan hade en kraftig glassvulst högst upp därav namnet knoppflaska och förslöts med en. Nu finns det sådana flaskor lite varstans på loppis, och det visade sig att de kommer från Årnäs Glasbruk som lades ned på 60-talet. Jag tolkar det som att Maria Elisabeth, och även hennes dotter, haft en god relation till familjen Grundel. Den var dock omärkt, så jag ställde den i fönstret.
Årnäs är en gammal och har tidigare haft. Besök Årnäs museum Årnäs museum - ett medeltids- och glasbruksmuseum Visningar: Museet visas för grupper om 6-10 peroner efter överenskommelse. Detta enligt mantalslängderna, som det är lite ordning på. Samtidigt försvann även den knoppformade mynningen. Där blir hon mamsell hos glasblåsare Johann Joseph Grundel, som just blivit änkeman, och har några söner i åldern 8-12 år, förutom några äldre barn. Grundel kommer, liksom flera av glasblåsarna på Årnäs, från Böhmen, inflyttad därifrån med hustru och några barn runt 1800. Vilket omtumlande år för denna familjeflicka, som levat i föräldrahemmet sina första 31 år.
Orten ligger omkring 5 km nordväst om , och , närmaste station vid , ligger drygt 2 km åt sydväst. Jag gissar att Maria Elisabeth blev någon sorts extramamma till de yngsta barnen, och efter två år gifter hon sig också med Grundel. Den enda kända produktionen är fönsterglas för kyrkornas behov, även om medeltida glasbägare inte är ovanliga fynd i städerna, och vissa av dessa teoretiskt skulle kunna vara tillverkade i Sverige. Året därefter dör även modern, och efter detta är alla borta därifrån. Efterhand övergick man dock till maskinblåsning, 1920 vid Surte glasbruk, 1921 vid Hammars glasbruk, 1925 vid Årnäs och Limmared. Förslutningen med kork var dock inte helt pålitlig, korken kunde skjutas ut om innehållet blev för varmt och därför ersattes korken i början av 1932 med en av aluminium. Så småningom dyker både mor och dotter upp i Marums socken, i trakten av Skara, som mamseller hos häradshövding Arrsenius på Munkatorp.
För småorten i Varbergs kommun, se. Jag kan tänka mig katastrofen för denna prästdotter. Inträde: Ett självkostnadspris om 20 kronor per person tas ut. På 2010-talet har många 33 cl-returglasflaskor i Sverige ersatts med. Som sådan återfinns hon alltså hos major Fock i Yllestad. Hon måste antagligen försörja sig på egen hand, efter faderns död.
Hon är då 31 år gammal. De moderna elektroniska ugnarna har möjliggjort glasblåsning i mycket liten skala. Årnäs är en i i belägen 18 km nordöst om , nära och och 15 km västsydväst om tätorten i grannkommunen med samma namn. Eftersom hon är av lite finare familj, så blir hon inte piga, utan kallas Mamsell, Demoiselle och liknande. Det gamla Årnäs inköptes 1801 av från Göteborg. De två sista siffrorna i tillverkningsåret är på yngre exemplar inpräglade i nederkanten av glaset och på äldre flaskor i botten; i båda fall normalt i förening med en kod för producerande glasbruk, av vilka kan nämnas H , S och Å. I den andra salen finns samlingar av föremål från glasproduktionen på Årnäs glasbruk och även andra glasbruk.
Här finns också en modell på glasbruket som det såg ut i början på 1900-talet Museet, som ägs och drivs i privat regi, är inrättat av Harald Ekman i samråd med Aranäs Kulturförening samt Västergötlands Museum. Med ölbryggeriernas expansion under 1800-talets senare del slog ölflaskan av glas igenom. Maria Elisabeth har levt ett skyddat liv i familjens hägn under 31 år. Skåne län Skåne län Fönsterglasbruk Skåne län Skåne län Kronobergs län Kronobergs län Kalmar län Dalarnas län Stockholms län Haga Jönköpings län ca ca Fönsterglas, flaskor, passglas, hushållsglas Skåne län Kalmar län Ugglebo Kalmar län Bråte Värmlands län Fönsterglasbruk Värmlands län Skåne län Fönsterglasbruk Västernorrlands län Petersvik Västernorrlands län Kronobergs län Fönsterglasbruk Kronobergs län Kronobergs län Stockholms län Västra Götalands län tillhörde på den tiden Danmark Skåne län Kronobergs län Skåne län Värmlands län Skåne län Västra Götalands län Kronobergs län Fönsterglasbruk Kronobergs län Jönköpings län Norrbottens län Kronobergs län ca okänt Västra Götalands län före 1603 ca Finns markerad på en karta från 1603 Kronobergs län Kronobergs län Kronobergs län Stockholms län Västra Götalands län Fönsterglasbruk Västra Götalands län Gävleborgs län Övertaget av anställda Kalmar län Södermanlands län Västernorrlands län Sockholms län 2013 Kronobergs län Kalmar län Fönsterglasbruk Södermanlands län Skåne län Korsta Västernorrlands län Planglas, Hallands län Automotive, Även filial till genom kopparhaga , Utbildning Viss verksamhet återupptagen 1971 , Fönsterglasbruk flyttades till senare till Johannisholm Fönsterglasbruk Låg först vid Södermalmstorg 1933-1936 byggdes sedan upp på Skansen under 1935-1936 med hjälp av ritningar från Johannesholm glasbruk i Venjan socken. Numera tillverkas flaskan endast på ett ställe, nämligen vid L. På bruksområdet finns fortfarande en mindre metallindustri. Moderna elektriska ugnar har drivit på utvecklingen.
Fönsterglasbruk konkurs 1929 1979 Västerbotten Fönsterglasbruk Skånska glasbruket Östergötlands län Fönsterglasbruk i närheten av Byske Västerbotten Glashyttor i Sverige. Hon var den första flickan i barnaskaran. På 1930-talet kom den ölbacken av trä med plats för 25 flaskor och ersatte då de äldre hel- och halvbackarna om 50 respektive 25 flaskor och 1949 ersattes den kraftigare flaskan med glasbruksmärkning på bröstet av den modernare lättviktsflaskan. Troligen innebar detta dock att man lämnade bort sitt barn. Innan den enhetliga flaskmodellen infördes på 1880-talet fanns det en mängd olika modeller, de kunde likna rhenvinsflaskor eller bourgogneflaskor, även från användes. Hur som helst har det inte blivit något giftermål.
Byggnader vid Årnäs bruk, 2015 Årnäs bruk var ett grundat 1802 i , nuvarande , tidigare. Nu finns här endast några mindre industrier, bland annat en metallindustri på det gamla bruksområdet. Den nya ölflaskan konstruerades av bryggaren och korkfabrikanten och antogs 1884 av Stockholms bryggareförening som standardflaska. Men visst funderar man på om det kan ha varit någon av alla dessa som står antecknade i hushållet hos major Fock. Glasboken: historia, teknik och form : handbok 2. Maria Elisabeth föddes alltså 1764, som fjärde barnet till Thore Odhelius och Brita Salenius. Det är nu det blir betydande svårigheter att följa syskonen, eftersom Valstads kyrkböcker är bland de rörigaste och slarvigaste jag sett.