Minst 25 hunder er registrert døde i Norge etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. I en statusoppdatering onsdag ettermiddag skriver Mattilsynet og Veterinærinstituttet at de fremdeles ikke vet hva som er årsaken til sykdomstilfellene. Minst 26 hunder over hele landet har dødd etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. Enda flere har fått symptomene. Så langt er det ikke avdekket fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende. I de fleste tilfeller hvor det har vært flere hunder i samme dyrehold, har kun én hund blitt syk.
I en statusoppdatering onsdag ettermiddag skriver Mattilsynet og Veterinærinstituttet at de fremdeles ikke vet hva som er årsaken til sykdomstilfellene. Mattilsynet venter flere svar på denne undersøkelsen i dagene framover. Mattilsynet oppfordrer likevel hundeeiere til å begrense nærkontakten mellom hunder. De opplyser imidlertid at i de fleste tilfellene der det bor flere hunder i samme dyrehold, er det bare én hund som har blitt syk. Denne kartleggingen av normalsituasjonen er ikke avsluttet, men det ser ut til at denne bakterien forekommer naturlig hos noen friske hunder. Bakteriene som er funnet på flere hunder er et slikt spor, men det er fortsatt mye som er usikkert rundt dette, og det er derfor viktig å holde på også andre spor, skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding onsdag kveld.
Det er påvist sykdomstilfeller over hele landet. Samtlige av disse viser samme tegn på blodig tarmbetennelse. Det er ikke klart om disse bakteriene er årsaken til symptomene. Han understreker at mange detaljer må på plass. Det er heller ikke noe som tyder på flåttbårne sykdommer, miltbrann eller harepest.
Svarene har ikke gitt et klart spor å følge videre, men har klargjort at 46 av de 60 hundene har blitt friske. Til nå er det funnet to bakterier hos de døde hundene, Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens. Det er meldt om sykdomstilfeller i Nordland, Oslo, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane, Telemark og Akershus. De har heller ikke fått klarhet i hva smittekilden er. Onsdag har det ikke blitt obdusert nye hunder, men det vil bli obdusert nye hunder fram mot helgen, opplyser instituttet. Det er heller ikke funnet sammenheng mellom hundesykdommen og E.
Flere virus kan nå utelukkes etter prøvesvar. En positiv nyhet er at det i de fleste tilfeller der det bor flere hunder i samme dyrehold er bare én hund som er blitt syk. Minst 26 hunder over hele landet har dødd etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. I de fleste tilfeller hvor det har vært flere hunder i samme dyrehold, har kun én hund blitt syk. Tilfellene er fra Oslo, Akershus, Telemark, og Nordland, opplyser mandag. Det ble engelsksetterne som gikk til topps. Så langt er det ikke avdekket fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende.
Nytt register Torsdag ble det klart at det skal innføres et nytt helseregister for dyr. Det er kommet inn flere døde hunder ila de siste dagene til Veterinærinstituttet. Foreløpig vurdering av disse viser ingen sammenheng mellom tilfellene som gir et klart spor å følge videre i utredningen. Ukjent smittekilde Ekspertene kan likevel ikke fastslå at det er Providencia alcalifaciens som er årsak til sykdommen. De opplyser imidlertid at i de fleste tilfellene der det bor flere hunder i samme dyrehold, er det bare én hund som har blitt syk.
Onsdag har det ikke blitt obdusert nye hunder, men det vil bli obdusert nye hunder fram mot helgen, opplyser instituttet. Tilfellene er fra seks forskjellige fylker. På nåværende tidspunkt er det kommet inn rundt 60 svar på Mattilsynets og Veterinærinstituttets spørreundersøkelse til veterinærer ved tilfeller av akutt blodig diaré på hund. Det å få dette systemet nå vil være en stor hjelp for oss i arbeidet vårt, sa han. Det er selvfølgelig en forutsetning at sykdommen er under kontroll på det aktuelle tidspunktet.
I en statusoppdatering onsdag ettermiddag skriver Mattilsynet og Veterinærinstituttet at de fremdeles ikke vet hva som er årsaken til sykdomstilfellene. De har heller ikke fått klarhet i hva smittekilden er. Denne bakterien kan gi diaré, noe som også er kjent hos mennesker. Prøver testet for gjærsopp og muggsopp er også negative. Dette indikerer at de fleste hundene blir friske.