Teollisuusliitto lakko 2020. Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan esityksen 2019-11-20

Liittokierros 2019

teollisuusliitto lakko 2020

Teollisuusliiton mukaan palkankorotus olisi ensimmäisenä sopimusvuonna noin 8 senttiä tunnilta. Teollisuusliiton valtuusto kävi jo joulukuussa kovasanaisen keskustelun aktiivimallista. Teollisuusliitto on julistanut lakon, jolla vauhditetaan työehtosopimusneuvotteluja. Työnseisauksen piirissä on noin 22 000 työntekijää. Ei yksikään lakkovahti voi käydä estämään sitä.

Next

Viesteihin vastaamisessa viivettä

teollisuusliitto lakko 2020

Jos lakko alkaisi, se aiheuttaa teknologiateollisuudessa erittäin merkittäviä tuotannon menetyksiä. Emme halua aiheuttaa kohtuuttomia vaikutuksia työnantajalle. Aalto sanoi maanantaina Teollisuusliiton esittäneen hyvin maltillisia korotuksia, jotka eivät millään tavalla vaarantaisi suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä. Vain liiton jäsenet ovat oikeutettuja lakkoavustuksiin. Ammattiliitot ovat perustelleet palkkavaatimuksiaan yksittäisten maiden tuntuvilla sopimuskorotuksilla. Teollisuusliitto hylkäsi viime viikolla valtakunnansovittelijan esityksen, kun taas Teknologiateollisuus olisi hyväksynyt sen.

Next

Teollisuusliiton lakko alkoi 9.12.

teollisuusliitto lakko 2020

Sen mukaan kilpailukyky säilyisi ennallaan, jos palkkakustannusten nousu jää 1,7—2,5 prosentin välille. Vero tilitetään suoraan liitosta verottajalle. Teollisuusliitto on julistanut lakon vauhdittaakseen työehtosopimusneuvotteluiden etenemistä. Lisäksi lakon tukitoimia on laajennettu neljään tehtaille energiaa tuottavaan voimalaitokseen varavoimalaitoksineen. Sähköliitto on esittänyt, että sen jäsenillä olisi oikeus valita työnantajaliiton jäsenyrityksissä oma luottamusmies tai vastaava, mutta työnantaja ei ole esitykseen suostunut. Lakko alkaa osalla Teollisuusliiton työpaikoista maanantaina 9. Samoin prosesseihin liittyvät esivalmistelu- ja jälkityöt, joilla on vaikutusta prosessien käynnissä pysymiseen, rajataan pois lakosta, Aalto selventää.

Next

Teollisuusliitto liittyi lakkorintamaan

teollisuusliitto lakko 2020

Ehkä kiihkeämmissä työpaikoissa voi sanallista miekkailua tulla asian tiimoilta. Emme näin ollen myöskään tietenkään hyväksy sitä, että ilman kustannusvaikutuksia tehdyn työajan lisäyksen poistolle laskettaisiin jotain hintaa. Erimielisyyttä on käytännössä vain palkankorotusten suuruudesta. Lakon piirissä ovat kaikki työpaikalla sovellettavan työehtosopimuksen mukaiset työt. Lakkojen piirissä on noin 35 000 työntekijää kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta. Teollisuusliiton hallitus on päättänyt, että alan työpaikoilla järjestetään poliittinen lakko, joka alkaa 2.

Next

Viesteihin vastaamisessa viivettä

teollisuusliitto lakko 2020

Sovun syntyminen olisi edellyttänyt kaikkien työriidan osapuolten hyväksyntää. Mekaanisen metsäteollisuuden työnantajia edustavan Metsäteollisuus ry:n kuusipäiväinen työsulku sahoilla ja vaneritehtailla päättyi 18. . Olemme koonneet alle ne työehtosopimukset, joista on jo saatu aikaan neuvottelutulos. Sovintoesityksen kariuduttua Teollisuusliitto jatkaa valmistautumistaan näihin työtaisteluihin. Lisäksi normaalit suojelutyöt on rajattu ulkopuolelle, ettei terveydelle aiheuteta vaaraa. Lakko koskee kaikkia perjantain puolella alkavia työvuoroja.

Next

Teollisuusliitto liittyi lakkorintamaan

teollisuusliitto lakko 2020

Lakko alkaa keskiviikkona kello 00. Mutta ei siinä ole muuta sanktiota. Teollisuusliiton hallitus kehottaa liiton jäseniä osallistumaan mahdollisuuksiensa mukaan 2. Liitto kertoo työnantajien esittäneen neuvotteluissa lukuisia heikennyksiä työehtoihin. Sovintoehdotus sisälsi vain palkantarkistukset, sillä osapuolet olivat sopineet muista asioista jo ennen sovittelua. Piekkalan 0,5 prosentin korotusesitys tarkoittaisi teknologiateollisuudessa työskenteleville noin 13 euron korotusta kuukausipalkkaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi.

Next

Teollisuusliitto paimentaa lakkoon myös liittoihin kuulumattomia

teollisuusliitto lakko 2020

Myös kiky-tunnit olisivat poistuneet teknologiateollisuuden työntekijöiltä. Sovittelua voidaan jatkaa vasta, jos osapuolten kannoissa tapahtuu uusia liikahduksia, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ilmoitti. Lakkoavustuksen suuruus on 70 euroa työvuorojärjestelmän mukaiselta työvuorolta. Ei voi käydä fyysisesti kiinni, mutta viestiä sanallisesti ja kertoa siitä, minkä takia tällainen on järjestetty. Teollisuusliitto ilmoitti reilu viikko sitten laajoista työtaisteluista edustamillaan aloilla. Teollisuusliitto neuvottelee parhaillaan myös useista muiden alojen työehtosopimuksista. Miten liittoon kuulumaton ihminen voidaan velvoittaa lakkoon? Piekkalan esityksessä korotukset olisivat olleet yhteensä 1,6 prosenttia kahden vuoden aikana.

Next

Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan esityksen

teollisuusliitto lakko 2020

Lakosta ja lakkopäivystyksestä löydät tietoa. Teollisuusliitto on jo aiemmin luvannut vielä harkita painostustoimistaan luopumista, jos hallitus luopuu kelvottomasta esityksestään ja sitoutuu siihen, ettei tuo enää lisää työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle. Kalenterista voit tarkistaa käynnissä olevat neuvottelut ja työtaistelut sekä klikata lisätietoihin. Työllisyyden kehitys riippuu pitkälti siitä, millaisia ratkaisuja työmarkkinoilla tehdään. Piekkalan 0,5 prosentin korotusesitys tarkoittaisi teknologiateollisuudessa työskenteleville noin 13 euron korotusta kuukausipalkkaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto puolestaan kommentoi.

Next

Liittokierros 2019

teollisuusliitto lakko 2020

Lakkoavustusta maksetaan lakon ajalta jäsenille. Sipilän esittämät lievennykset eivät riitä Sipilän torstaina esittämät mahdolliset lievennykset lakimuutokseen eivät Aallon mukaan alkuunkaan riitä siihen, että Teollisuusliitto muuttaisi suunnitelmiaan painostustoimista. Liitto korostaa, että kaikilla työntekijöillä on oikeus osallistua lakkoon, olivat he liiton jäseniä tai eivät. Paperiliitolla on käynnissä paperiteollisuuden työehtoja koskevat neuvottelut. Lakon ulkopuolelle rajattu muun maussa suojelutyöt Lakon ulkopuolelle on rajattu työpaikoilla pääluottamusmiehen kanssa sovittavat suojelutyöt, sekä työt, jotka ovat välttämättömiä hengen ja terveyden sekä laiteturvallisuuden kannalta.

Next

Liittokierros 2019

teollisuusliitto lakko 2020

Lakosta aiheutuu teknologiateollisuuden mukaan suuret vahingot, tuotantomenetykset ovat satojen miljoonien eurojen suuruusluokassa kolmen lakkovuorokauden ajalta, arviolta 400 miljoonaa euroa. Hallitukselta puuttuvat näytöt Puheenjohtaja Aalto muistuttaa, ettei hallitus ole pystynyt tuomaan esiin tosiasioihin perustuvia, irtisanomislain tiukennusta tukevia näyttöjä. Vientialoja koskevan lakon piiriin kuuluu kaikkiaan lähes 100 000 työntekijää ja toimihenkilöä liki kahdellasadalla toimipaikalla. Jos lakkopäivä osuu työpäivälle, ei ansiopäivärahaa makseta. Niin ikään lakon ulkopuolella ovat sellaiset työt, jotka edellyttäisivät prosessien alasajoa. Teollisuusliiton neuvottelukunta hylkäsi maanantai-iltana valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan esityksen uudeksi teknologiasektoria koskevaksi työehtosopimukseksi.

Next