1177 cellprov. Förebygg livmoderhalscancer pÄ fem minuter 2019-12-04

Cellprovtagning

1177 cellprov

Den hÀr frÄgan Àr för viktig för att vi ska ge upp, istÀllet försöker vi underlÀtta Ànnu mer för kvinnorna: frÄn 1 juli 2016 blir det till exempel gratis för alla kvinnor att ta cellprov, sÀger Katia Dahl Nordström, verksamhetsutvecklare pÄ kvinnokliniken. I inbjudan finns webbadressen och en personlig kod som du anvÀnder dÄ. Cellprov rÀddar faktiskt liv och det Àr nÄgonting vi ska ta vara pÄ, sÀger Karin Heidling-Lindahl, cytodiagnostiker, Region VÀsterbotten. Du fÄr en kallelse nÀr det Àr dags för prov. Provet tas för att tidigt upptÀcka cellförÀndringar som kan leda till livmoderhalscancer om de inte behandlas. Cellprovtagningen sker pÄ Hallstaviks vÄrdcentral, Carl Wahrens vÀg 24.

Next

Villkor för 1177 VÄrdguidens e

1177 cellprov

NÀr det Àr dags att gÄ pÄ cellprovskontroll fÄr du ett brev hem i brevlÄdan med en tid. Tidigare Är har kvinnokliniken, förutom öppna mottagningar under kampanjveckan i maj varje Är, Àven gjort cellprovtagning gratis för 23-Äringar samt öppnat upp för drop in en gÄng i veckan pÄ bÄda lÀnets sjukhus. Det Àr i sig inte farligt, men en del av dessa avvikande celler kan utvecklas till cancerceller om de inte tas bort. Ta med dig kallelsen samt legitimation. Det kan kÀnnas obehagligt att fÄ ett sÄnt besked, men det Àr vÀldigt ovanligt att cellförÀndringar betyder att man har cancer.

Next

Gynekologisk cellprovtagning

1177 cellprov

Om man gÄr pÄ regelbundna cellprovskontroller kan cellförÀndringar, som kan leda till cancer, upptÀckas och tas bort i god tid. Gynekologen gör Àven en kolposkopiundersökning. Senast sex veckor efter att du har gjort provet fÄr du svar, personligen eller med post. UpptÀcker man en cellförÀndring i tid sÄ Àr det oftast ingen fara. LÀs mer om gynekologiskt cellprov och livmoderhalscancer hÀr pÄ eller.

Next

Cellprovtagning

1177 cellprov

Det Àr inte skadligt, men kan svida litegrann. Det Àr mycket ovanligt och sjukdomen upptÀcks dÄ oftast i ett tidigt skede dÀr behandlingsmöjligheterna Àr goda. PÄ din kallelse finns din personliga inloggningskod som du ska anvÀnda. Det Àr vanligast att ingreppen görs med lokalbedövning, men det gÄr Àven att bli sövd. Vi erbjuder kvinnor i Äldern 23-50 Är att göra en cellprovskotroll vart tredje Är. Cellprov har ingen som helst negativ inverkan pÄ dig eller ditt kommande barn utan kan göras under hela graviditeten. Kan jag ta cellprov om jag Àr gravid? Det tar bara nÄgra minuter och gör inte ont.

Next

Förebygg livmoderhalscancer pÄ fem minuter

1177 cellprov

Om du inte kan gÄ den dag du blir kallad sÄ boka om den till en tid nÀra inpÄ. Vi har lÀkare, psykologer och dietister knutna till mottagningen. Drop-in för cellprovtagning i Hallstavik Onsdagar kl 10. MÄnga frÄgor kan dyka upp bÄde innan, under eller efter en provtagningen. I Sverige kallas alla kvinnor mellan 23 och 49 till gynekologisk cellprovskontroll, eller screeningtest som det ocksÄ kallas, vart tredje Är. Viruset kan ocksÄ infektera slemhinnan i munnen.

Next

Region VĂ€sternorrland

1177 cellprov

Om du har mens bör du boka om provtagningen. I vissa fall kompletteras undersökningen med en biopsi, dÀr en liten vÀvnadsbit knipsas bort frÄn livmodertappen. Att ha cellförÀndringar Àr inte samma sak som att ha cancer. Det Àr viktigt att ta cellprov regelbundet dÄ livmoderhalscancer utvecklas lÄngsamt under mÄnga Är. Det Àr Àven viktigt att ta cellprov oavsett vem du har sex med. Inloggning Personnummer: ex: 560110-1234 eller 5601101234 Lösenord:.

Next

NĂ€r tog du cellprov senast?

1177 cellprov

Om du fÄtt en tid som inte passar kan du komma förbi valfri mottagning pÄ nÄgon av vÄra drop in-tider istÀllet. Det behöver inte betyda att du har cellförÀndringar utan kan bero pÄ hög arbetsbelastning. DÀr finns ocksÄ information pÄ andra sprÄk. NÀr du kommer till mottagningen tar du en nummerlapp och slÄr dig ner. En del tycker att det Àr obehagligt att ligga i en gynekologstol, men provtagningen tar bara nÄgon minut och det brukar inte göra ont. UngefÀr 30 000 kvinnor i Sverige fÄr besked om att de har cellförÀndringar. Kliniken fortsÀtter ocksÄ att undersöka möjligheten att kunna erbjuda en bokad tid direkt i kallelsen, nÄgot som har att göra med kompabiliteten mellan tvÄ olika tekniska system.

Next

16 vanliga frÄgor om cellprov och cellförÀndringar

1177 cellprov

Det innebÀr att lÀkaren med hjÀlp av ett mikroskop tittar pÄ din livmodertapp för att se hur utbredda förÀndringarna Àr. Du bokar tid via samma telefonnummer eller pÄ din barnmorskemottagning. Om du smittas mÀrker du oftast inget, men en del varianter kan ge vÄrtor pÄ hÀnder och fötter, och i vissa fall Àven i underlivet, sÄ kallade kondylom. NÀr du gÄr pÄ en uppföljning hos en gynekolog görs ytterligare ett cellprov. Cellprovtagning Cellprovtagning enligt kallelse frÄn Regionalt Cancercentrum Stockholm-Gotland screeningverksamheten. Regionens kulturdoulor, som bestÄr av kvinnor frÄn olika lÀnder och kulturer som stöttar nyanlÀnda kvinnor, medverkar ocksÄ för att hjÀlpa med tolkning.

Next

Region VĂ€sternorrland

1177 cellprov

Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov frÄn livmodertappen. Det kan smitta genom oralt, vaginalt och analt samlag. Hos oss fÄr du adrenalinkickar och avkoppling i kombination med gastronomi av hög klass i spÀnnande mix. Om operationen gjordes pga cellförÀndringar behöver man ofta ta cellprover 10Är efter att cellförÀndringarna behandlades. Cellprov kan utföras av bÄde lÀkare och barnmorskor. VÀxande branscher och unga entreprenörer med global utblick har sin bas i regionen.

Next