Hur kan vi vara källkritiska när vi överöses av information från alla håll och kanter? Insikten om alltings meningslöshet är nog väldigt svår att uppnå. Yuval Noah Harari skriver om vår samtids 21 mest omedelbara utmaningar, bland dem terrorism, miljö, övervakning, ojämlikhet, globalisering, arbetslöshet, desinformation och krig. Men vet vi verkligen vad vi ska göra av allt detta? Än kan utbildning och filosofi hjälpa oss. Mycket snart måste vi bestämma hur vi ska använda all vår makt, innan ridån går ned för vårt släkte. Som bör göras innan det är för sent, något han absolut inte tror.
Men vet vi verkligen vad vi ska göra av allt detta? Vi har tämjt naturen, byggt samhällen och gjort enorma framsteg inom vetenskap och teknologi. Jag försökte själv en gång skriva en bok om robotar — men kunde aldrig lista ut hur man skriver en fängslande berättelse om en berättelse som ännu inte existerar. Det är fiktionerna - pengar, nationer, myter och religioner - som bundit samman människor och gjort dem förmögna att samarbeta kring stora projekt. Samt: en sammanhängande bild av kosmos. Harari är måste-läsning för alla som på djupet intresserar sig för både klimatfrågor, teknikfrågor och etikfrågor. Men det betyder ju inte att allt är kaos.
. Livet är ingen berättelse skriver Harari. Det gäller terrorism, klimathotet och konflikter. Det är utmanande och uppfordrande. Mänskligheten har tämjt natur i alla områden i världen, det har byggts och utvecklats boenden, samhällen och städer, och inte minst vetenskapen och forskningen har kommit längre än vad någon trodde var möjligt.
Det är en bok som kommer att ge dig både svar och insikter. Det handlar inte om att framtiden är ospännande, tvärtom — vad kan vara mer intressant? Begreppet fiktion hos Harrari påminner om begreppet illusion inom buddismen. Speltiden är 14 timmar och 55 minuter och under tiden kommer du få svar men nya frågor kommer garanterat att väckas. När de stora berättelserna tynat bort är det inte klassisk faktakunskap skolan bör förmedla så mycket som förmågan att orientera sig i en tid där det okända är det nya normala. I denna bok intresserar han sig för vår samtids 21 mest omedelbara utmaningar, bland dem terrorism, miljö, övervakning, ojämlikhet, globalisering, arbetslöshet, desinformation och krig. Temat från andra boken dyker ändå upp här och där. De 21 tankarna är fördelade på fem breda ämnesområden: Den teknologiska utmaningen; Den politiska utmaningen; Förtvivlan och hopp; Sanning; Motståndskraft.
Den tar upp meningen med livet. Än kan utbildning och filosofi hjälpa oss. Risken är att större delen av mänskligheten blir obehövlig. I denna bok intresserar han sig för vår samtids 21 mest omedelbara utmaningar, bland dem terrorism, miljö, övervakning, ojämlikhet, globalisering, arbetslöshet, desinformation och krig. Ett informationskrig härjar och vi blir osäkra på vad vi ska tro på. Det strider tydligt, tycker jag, mot Harraris egna åsikter om värdet av sanning, frihet, jämlikhet m. Denna professor från Oxford ställer frågor som får läsaren att inspireras och väver samman sina resonemang på ett fint sätt.
Trump och Brexit späder på oron. För det första för att den lider av ett grundläggande dilemma — böckerna saknar narrativ. SvD På sitt typiskt pedagogiska och lättöverskådliga vis lägger Harari upp sin dialog med läsaren som en serie frågeställningar som gradvis vecklas ut och som alla visar sig vara tätt sammanlänkade. Harari är en mycket hyllad författare och historiker Kritikerna är överens. Trots hastiga förändringar och undergångstoner visar Harari vikten av att behålla sans och förnuft, både som kollektiv och som individer. Det är lätt att gå vilse i abstraktioner. Diskussionerna om invandring, nationalism och om religionens roll är sådana exempel.
Science fiction förväxlar alltför ofta intelligens med medvetande. I ett kapitel rubricerat Science Fiction konstaterar Harari att Framtiden inte är som den på bio. Ingen kan förstås veta något säkert om framtiden, vilket Harari förstås är medveten om. Författaren Yuval Noah Harari väcker många frågor och funderingar med sin bok. Men det finns ändå andra berättelser. Mycket snart måste vi bestämma hur vi ska använda all vår makt - innan ridån går ned för vårt släkte.
I succéboken Sapiens utredde Yuval Noah Harari mänsklighetens förflutna. Den här idén om fiktionerna är nog lite för enkel och filosofiskt tvivelaktig. Revolutionerna inom biotech och infotech drivs av tekniker, entreprenörer och forskare som knappast är medvetna om följderna av sina beslut t ex för ekosystemet eller arbetsmarknaden. Författarens egna åsikter framträder förstås också, mest radikalt om judendomen, som ju är hans egen arvedel. Uppföljaren Homo deus profeterade om den avlägsna framtiden. Andra kapitel lämpar sig väl för diskussioner i en studiecirkel, t.