Denna sida ger dig strategier, strukturer och klassexempel med fokus pÄ samarbete och flerstÀmmighet sÄ att eleverna kan utveckla sprÄk, kognitiva förmÄgor och relationer i en stödjande gemenskap. NÀr eleverna arbetar utifrÄn samarbete och drar nytta av varandras kunskaper ökar deras mÄluppfyllelse och sociala sammanhÄllning, samtidigt. PÄ geografilektionen ritade flera elever Pangea, regnskogen, Mount Everest och Marianergraven och de anvÀnde namnen nÀr de presenterade sina bilder för varandra. De hade dÄ fÄtt frÄgor av typen vad de fick höra i ruta 2. Den gröna gruppen började med lektionen om rÀttigheter. Lektionen avslutades med en exit ticket dÀr eleverna fick berÀtta för mig om nÄgot nytt som de lÀrt sig under lektionen. à andra sidan kan det vara en utmaning att komma ihÄg det som sagts.
Utmaningen ligger mer i att möta elevernas olika behov. Detta gÀllde Àven namnen pÄ vÀrldsdelar och vÀrldshav. Att som lÀrare göra samma uppgift i tvÄ grupper gör ocksÄ skillnad. Det blev fina bilder men tog för mycket tid. Eleverna blev fÀrdiga efterhand och fick dÄ lÀsa i sin bÀnkbok en stund tills alla blivit klara.
De fick till och med fÀrglÀgga. Den andra satte sig pÄ mattan och eleverna kom dit och började berÀtta för varandra nÀr de var fÀrdiga och till slut satt alla dÀr. Efter ett nytt byte ritade eleverna i ruta 4. Vi kommer att anvÀnda den flera gÄnger. De vuxna i klassrummet sÄg dÄ vilka som var klara och hjÀlpte till att skapa nya par. Det var intressant att genomföra strukturen i tvÄ grupper och med olika typer av uppgifter. PÄ tavlan fanns bilder och text som förstÀrkte det som jag beskrev.
Hur ska bytet mellan paren ske? Det kÀndes direkt att eleverna inte kunde vÀnta in varandra tills alla var fÀrdiga utan vi hjÀlpte dem att byta allt eftersom. NÀr bÄda berÀttat och ritat skulle de hitta nya kompisar att berÀtta för. Som exit ticket var det Àven mÄnga som nÀmnde Pangea och att det djupaste stÀllet i havet var djupare Àn vad Mount Everest Àr högt. För vissa elever Àr det problematiskt att formulera egna tankar och funderingar oavsett om de gör det muntligt eller visuellt. Jag vet vad som fungerar eller inte fungerar och anpassar mitt upplÀgg. Denna gÄng fyllde de i ruta 4. DÀrefter var det den elevens tur att rita det kompisen berÀttade.
Jag gjorde sedan ett gemensamt avslut med hela gruppen. Eleverna skulle med hjÀlp av strukturen Mina bilder, dina bilder presentera sina tankar för varandra. Genom att anvÀnda namnpinnar slumpades frÄgan ut till nÄgra av eleverna. Kanske var det nÄgot sÀrskilt som de tyckte var extra intressant eller spÀnnande. I ruta 1 fick de rita det de tÀnkte pÄ nÀr de hörde frÄgan. Eleverna fick papper med fyra numrerade rutor. Kompisen ritade dÄ detta i ruta 2 och sedan blev det hens tur att berÀtta.
Detta Àr ett exempel pÄ hur de varit lyhörda för hur vi genomfört strukturen. DÄ kan den öppna frÄgan bli svÄr men filmens mer teoretiska innehÄll passar bÀttre. Under arbetet med strukturen uppstod en del frÄgor som vi fick lösa efterhand. Kooperativt lÀrande Àr ett sÀtt att strukturera samarbete mellan elever nÀr de lÀr sig. I ruta 2 skulle nu en av eleverna i paret rita det som kompisen berÀttade.
Vi tycker att strukturen fungerar bra oberoende av lektionens innehÄll. Fler och fler elever blev fÀrdiga och anslöt till gruppen och samtalet pÄ mattan. Allt eftersom eleverna Äterigen blev fÀrdiga hjÀlpte de vuxna till med att skapa nya par. Ett annat exempel pÄ hur vi lÀrde av varandra handlar om hur de skulle rita sina bilder. .
Dessa elever behöver fÄ vuxenstöd för att lösa uppgiften. Vi funderade ocksÄ pÄ hur strukturen fungerade utifrÄn vÄra olika typer av lektioner som vi hade haft. HÀr gjorde vi olika men bÄda lösningarna fungerade bra. Klassen Àr uppdelad i tvÄ grupper, röd och grön. De uppmanades att i ruta 1 rita vad de kom ihÄg frÄn filmen. Elevernas förförstÄelse: Eleverna har pÄ tidigare lektioner arbetat med olika vÀrdegrundsfrÄgor som t. Jag samlade sedan eleverna pÄ mattan efterhand som de vara klara.