Jedi tekee historiaa, sillä se on Suomen poliisin ensimmäinen poliisikoirakok elas, joka on kultainennoutaj a. Monigeenisiin ominaisuuksiin ei ole saatavilla yksiselitteisiä geenitestejä, mutta niidenkin parantaminen jalostuksen avulla on kuitenkin yleensä hyvinkin mahdollista, ja parhaimmillaan edistymistä voidaan saada aikaan nopeastikin. Suurin osa näistä on perinnöllisiä sairauksia, Osaa tunnetuista sairauksista esiintyy tietyissä koiraroduissa enemmän kuin satunnaisesti. Yksittäisen yksilön jalostuskäytön rajoittaminen on tutkimusten mukaan risteytysten ja rotuun ottojen ohella tehokkain tapa estää kannan liiallista sukulaistumista. Pennut poistuvat listalta, kun pennun omistaja tekee omistajailmoituksen tai pentueilmoitukseen merkittyyn poistumispäivään mennessä. Käyttäjäkohtaisista asetuksista voit itse määrittää, mitä tietoja koirista kunkin rodun kohdalla listauksissa ja sukutauluissa näytetään.
Perinnöllistä vaihtelua voidaan säilyttää ja geenivirheiden esiintuloa ehkäistä käyttämällä rodun yksilöitä jalostukseen mahdollisimman monipuolisesti ja tasaisesti. Näiden tutkimusten tulokset näkyvät julkisesti Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä. Kasvattaja voi myös itse poistaa pentuja listalta Omakoira-palvelun kautta. Jalostus on näiden eri geenimuotojen osuuksien muuttamista. Lonkka- ja kyynärnivelen kasvuhäiriöt ovat koirien yleisimpiä tuki- ja liikuntaelinsairauksia.
Pennut näkyvät listalla, kun niiden nimet ja sukupuolet ovat tallennettuina. Koiran omalla sivulla näkyvät myös sen jälkeläiset sekä tilastot jälkeläisten virallisista terveystutkimustuloksista. Suurin osa näistä tapauksista on vahinkoja. Joskus elimistö toimii mutaation seurauksena paremmin kuin ennen, sillä mutaatiosta saattaa seurata jokin aivan uusi, hyödyllinen ominaisuus. Kennelliiton lukukoira Sylvi on valittu Viikko Savon ja Kuopion Kaupunkilehden äänestyksessä Vuoden 2019 kuopiolaiseksi. Pentueiden kohdalla pääsee tutkimaan rotujärjestöjen sivuja, pentujen vanhempien tietoja sekä rotumääritelmiä. Nämä Suomen ja Venäjän rajan toisistaan eristämät rodut ovat aikanaan olleet yksi yhtenäinen populaatio.
Rotukohtaisista terveystilastoista selviää, kuinka paljon rodussa esiintyy erilaisia järjestelmään tallennettavia perinnöllisiä sairauksia. Kivestieto tallennettiin vuonna 2017 11544 koirasta. Löydät järjestelmästä myös koirakohtaiset lonkka- ja kyynärnivelen kasvuhäiriöille. Viralliset terveystutkimustulokset sekä omistajan ilmoittama kuolinsyy ja -ikä ovat julkisia tietoja, jotka ovat näkyvissä Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä. Esimerkiksi beaucenpaimenkoiralla eli beauceronilla sekä bernhardinkoiralla esiintyvä lonkkanivelen kasvuhäiriö on selvästi vähentynyt. Esimerkiksi väistyvästi periytyvän sairauden osalta jalostuksella pyritään pienentämään sairautta aiheuttavan geenivirheen mutaation suhteellista osuutta rodun kannassa niin paljon, että mutaatio harvinaistuessaan kulkeutuu enää hyvin harvoin pennuille sekä isän että emän kautta. Sukusiitosta on vielä 1900-luvun puolivälissä käytetty tarkoituksellisesti, vakiinnuttamaan rotuihin toivottuja ominaisuuksia.
Koirakansan alkuvuoden ykköstapahtuma Agria KoiraExpon 2020 ilmoittautumisa ikaa on enää alle viikko jäljellä, joten ole nopea! Lempeälle, 98-kiloiselle jättiläiselle työ on tuttua. Viime aikojen nopea kehitys geenitestirintamalla tarjoaa kuitenkin apua joihinkin tällaisiin tilanteisiin varsinkin sellaisten ominaisuuksien osalta, jotka määräytyvät vain yhden geenin sääteleminä. Omistajille tehtyjen kyselyjen ja sairaista koirista tulleiden ilmoitusten perusteella laskettavan ns. Kanna sinäkin kortesi kekoon koirien terveyden ylläpitämisessä ja parantamisessa. Monigeenisen sairauden ollessa kyseessä, Kennelliitto on yhteistyössä eläinlääkärien ja rotujärjestöjen kanssa pyrkinyt kehittämään standardoidun ja toistettavissa olevan tutkimusmenetelmän jalostuskoirien seulomiseksi. Palvelu näyttää myös pentueen isän ja emän aiemmat pentueet ja niiden terveys- ja muut tulokset. Siitä tulee Hämeenkosken kirjaston ensimmäinen lukukoira.
Koiran omalla sivulla voit tarkastella sen sukutaulua, sukusiitosastetta, terveys-, näyttely- ja koetuloksia, jalostusindeksejä sekä sisarusten ja mahdollisten jälkeläisten tietoja. Jalostus voi olla myös hyvien ominaisuuksien ylläpitämistä. Järjestelmä toimii sähköisesti, joten vain OmaKoira-palvelun kautta ilmoitetut pennut näkyvät listalla — paperiversiona lähetetyt pentueilmoitukset sen sijaan eivät. Jalostustietojärjestelmä on kansainvälisesti ainutlaatuinen Kennelliiton jalostustietojärjestelmä on avoimuutensa ja laajuutensa vuoksi ainutlaatuinen myös kansainvälisesti. Laadukas koirankasvatus ja suomalaiset koirat ovat tunnettuja niin kotimaassa kuin maamme rajojen ulkopuolella. Tällaisia menetelmiä ovat esimerkiksi luuston röntgenkuvaukset, sydäntutkimus, silmätutkimus, kuulotutkimus, syringomyeliatutkimus sekä lyhytkuonoisten rotujen hengitystieoireyhtymää mittaava eläinlääkärintutkimus. Alan asiantuntijana tuotamme ja jaamme tietoa koira-asioissa.
Perinnöllisen vaihtelun ylläpitäminen auttaa ylläpitämään terveyttä Myös sukusiitoksen välttäminen vähentää mahdollisuutta perinnöllisten sairauksien puhkeamiselle. Näin toimiessaan sukusoluissa tapahtuvat mutaatiot ovat lajien tarpeellisen muuntumisen ja säilymisen kannalta jopa elintärkeitä. Tanskandoggi Huugolla on tärkeä työ. Pieni mäyräkoira tekee suuria tekoja pysähtymällä, olemalla läsnä ja kuuntelemalla. Heti kun pennulle merkitään omistaja, se poistuu pentulistan sivuilta. Kaikki koirilla dokumentoidut mutaatiot ovat listattuina Sydneyn yliopiston ylläpitämään. Pentulistan sivuilta pentua etsivä pääsee tarkastelemaan roduittain myytävänä olevia koiranpentuja.
Tutkimustuloksia hyödyntämällä sairauksia saadaan vähennettyä. Saat vuosittaiset tilastot näkyviin haluamaltasi aikaväliltä vuodesta 1988 lähtien, ja voit esimerkiksi tarkastella, onko jalostuksessa tapahtunut edistymistä eli onko terveiden koirien osuus lisääntynyt vuosien kuluessa. Mutaatiot eivät ole pelkästään haitallisia. Rotujärjestöt ja rotua harrastavat yhdistykset edistävät omien rotujensa jalostusta. Asuessaan emäntineen aiemmin Pirkanmaalla se ehti parisen vuotta toimia kiertävänä kaveri- ja lukukoirana. Ihminen tekee valinnan siitä, millaiset koirat saavat jälkeläisiä ja näin ollen — osin tietämättään — myös siitä, mitkä geenit siirtyvät seuraavaan sukupolveen. Rotujärjestö tai rotuyhdistys voi halutessaan puoltaa pentulistalle lisättyjä pentueita.
Geenitestit auttavat torjumaan haitallisia mutaatioita Kaikkien geenimuotojen vaikutus ei näy koiran ilmiasussa eikä koirasta aina pysty sanomaan, onko se jonkin väistyvän mutaation kantaja vai ei. Näillä geeneillä on lisäksi yhteisvaikutuksia sekä toistensa että ympäristön kanssa, jolloin periytymisestä tulee monimutkaista. Toisin sanoen todennäköisyys kahden kantajan yhdistelmille pienenee. Jotta tilastot kuvastaisivat todellista tilannetta, tulisi mahdollisimman monesta koirasta saada tutkimustuloksia, ja mukana pitäisi olla tasaisesti tuloksia rodun kaikista sukulinjoista, huonot tulokset mukaan lukien. Koiran tulisi olla tunnistettavissa rotunsa edustajaksi, ja sen rakenteen pitäisi olla kestävä ja toiminnallinen, liioittelematta mitään rotumääritelmässä mainittua ominaisuutta.
Tällaisia esimerkkejä on roduista lukuisia. Suomessa on noin 12 000 koirankasvattajaa. . Kennelliitto antaa koirien jalostukseen ja hyvinvointiin liittyvää neuvontaa. Kun vielä vuosina 1995—1999 syntyneillä beauceroneilla terveiden lonkkien osuus oli 51 prosenttia, oli se vuosina 2010—2015 jo 81 prosenttia. Tieto menee Kennelliiton pentulistalle näkyviin. Niitä esiintyy erityisesti jätti- ja suurikokoisilla roduilla, mutta varsinkin lonkkanivelen kasvuhäiriötä voidaan tavata millä rodulla tahansa.