Primärvården har fullt upp med annat. Syftet är att hela kedjan ska slutas kring den person som är utskrivningsklar på sjukhuset. Det är bra att vi gör upp om det. Den nya lagen är en viktig pusselbit i den stora, pågående omställningen som leds av utredaren Anna Nergårdh. En bra, tillgänglig och stark primärvård har vi alla nytta av, och den är mycket viktig när det gäller att förhindra alla onödiga inläggningar på sjukhus. Det är inte nivån på skatterna som avgör, utan det är hur mycket skatter vi totalt sett får in. Genom lagen upphävs lagen 1990:1404 om kommunernas betalningsansvar för viss hälso- och sjukvård.
Karin Rågsjö rörde sig ganska vitt och brett även i detta inlägg. Så har det sett ut under åren med den borgerliga alliansen vid regeringsmakten. Jag tycker att det är jätteintressant med denna pajkastning om vem som gör vad och vad som inte har gjorts. Det här blir en intressant debatt, Anders. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i hälso- och sjukvårdslagen 2017:30. Det är ingen effektiv process.
Man går systematiskt igenom punkt efter punkt för att förbättra situationen. I stället kommer man till kammaren med produkter som handlar om någonting som inte ens är ett problem - senast i går fick vi debattera ett sådant ärende. Det har inte riktigt varit så hittills. Rapportering av samverkansbrister mellan kommunerna och Region Stockholm Via det här formuläret registreras problem kring Stockholms läns överenskommelser. Då väljer regioner som Västra Götaland att gå före.
Låt mig berätta om bakgrunden till propositionen. Vi tog upp den bollen. I de fall en samordnad individuell planering ska genomföras enligt 4 kap. Här måste regeringen ta ett helhetsgrepp om hur det är med socialtjänst och hälso och sjukvård för gruppen mest sjuka äldre. I övrigt bill jag bara instämma i Catharina Bråkenhielms anförande. Lagförslaget innebär också att landsting och kommuner tillsammans ska fastställa gemensamma riktlinjer för samverkan och komma överens om tidpunkt för kommunens betalningsansvar och vilka belopp som ska betalas. Om den beräknade tidpunkten för utskrivning ändras efter det att inskrivningsmeddelandet har skickats, ska den slutna vården så snart det är möjligt underrätta de berörda enheterna om den nya beräknade tidpunkten för utskrivning.
Den är inte rätt mot andra som inte får komma och få en sängplats. I början av 2014 fick han i uppdrag att se över betalningsansvarslagen, som infördes som en del av Ädelreformen 1992. I lagen ska det även anges att landsting och kommun får träffa överenskommelse om att kommunens betalningsansvar ska inträda vid en annan tidpunkt eller med ett annat belopp än vad som bestäms i den nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Det visar sig då att detta var någonting som uppmärksammades 2013-2014, då vi fick ett problem med att lagen angav ett visst antal arbetsdagar. Om en samordnad individuell planering ska genomföras enligt 4 kap. Eller så behöver man lite hemtjänst eller hemsjukvård, och så är dessa inte ens vidtalade.
Inte en enda grej skulle ni kunna göra. Lagen innehåller en rad förslag för att det ska kunna fungera praktiskt, bland annat om överenskommelser om betalningsansvar i de förhoppningsvis få fall där patienten inte kan komma hem fast läkaren har sagt att patienten är färdigbehandlad på sjukhuset. För patienter som behöver insatser i samband med öppen psykiatrisk tvångsvård eller öppen rättspsykiatrisk vård, ska planeringen i stället genomföras enligt bestämmelserna om en samordnad vårdplan i lagen om psykiatrisk tvångsvård och lagen om rättspsykiatrisk vård. Målet är att minimera sjukhusvistelsens längd. Medlen ska också användas till att stödja huvudmännen i att ta fram nya överenskommelser om samverkan vid utskrivning från sjukhus, information och kommunikation och erbjuda ett nationellt stöd vid teamarbete och personcentrerad vård. I de fall en samordnad individuell planering ska genomföras enligt 4 kap.
Jag tycker inte att det är larv - jag återgår lite till gårdagens debatt, för det blir högt och lågt här - när man såsar ut delar av universitetssjukhuset till privata händer. Vården av de mest sjuka äldre och kroniskt multisjuka måste bli bättre SoU18 Regeringen har lämnat förslag om samverkan när patienter med behov av insatser från öppen vård och omsorg skrivs ut från sluten hälso- och sjukvård. Man anser att det behövs ett samlat helhetsgrepp. Om jag tolkar vänstersidan rätt, Catharina Bråkenhielm, menar ni att det räcker med Anna Nergårdhs utredning eftersom hon utreder hälso- och sjukvården och primärvården. Hur långt ska det få sträcka sig? De som främst är drabbade nu är de multisjuka äldre och kronikerna, och då lutar ni er tillbaka, är nöjda och tillsätter en utredning till. Patienter ska inte vara på sjukhus när de inte behöver.
Jag vill även påpeka att ni satt vid makten i åtta år. Webbkollen Verktyget Webbkollen kan användas för att få patientens bild av hur systemet fungerar. Enligt utskottet bör regeringen skyndsamt återkomma till riksdagen med förslag om det samlade omhändertagandet i vården och omsorgen av de mest sjuka äldre och kroniskt multisjuka patienterna. Innan jag tar beslut om hela hälso- och sjukvården vill jag dock som sagt se en helhet. De förslag som vi vill stoppa är de som är destruktiva och som kommer att leda till att resurserna till välfärden minskar, vilket är vad som kommer att ske om Vänsterpartiet får sin vilja igenom. Det finns en väldig samsyn om att det är nödvändigt. Partierna är också positiva till detta.