Oturumu sözel oturum sabah 9. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 10 ve Yabancı Dil dersinden de 10 soru olmak üzere toplamda 50 soru sorulacaktır. Sonrasında ufak bir aradan sonra 2. Yerel Yerleþtirmede tercihlerden ilk 3 üç okulun Kayýt Alanýndan seçilmesi zorunludur. Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 80 dakika olacaktır.
Din kültürü ve ahlak bilgisi alanındaki soruları yanıtlamak istemeyen öğrenciler için alternatif olarak felsefe soruları bulunacaktır. Merkezî Sınav, tüm il merkezleri ile başvuru sayısına göre gerekli görülen ilçe merkezlerinde, yurt dışında ise sınava girecek en az 10 on öğrenci olmak kaydıyla belirlenen yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle birinci oturum 09. Ancak 5 beþ tercih hakkýnýn tamamýnýn kullanýlmasý yerleþme ihtimalinizi artýracaktýr. Adaylar en az 180 ve üzerinde aldıklarında, ilgili sonuç türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecektir. Birinci oturumda Türkçe 20 soru , İngilizce 10 soru , İnkılap Tarihi 10 soru , Din kültürü 10 soru İkinci oturumda Matematik 20 soru , Fen Bilimleri 820 soru testleri yer alacaktır. Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.
Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı; ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur. Cevap optik formunda bir soru için işaretlediğiniz birden fazla şık olması durumunda cevabınız yanlış olarak değerlendirilecektir. Böylece her iki oturumda adaylara sorulacak toplam soru sayýsý 90 olacaktýr. Sınavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Sınava giriş esnasında kontrol olacağından ve bu kontrollerin sınav öncesi gerektiği zamanda tamamlanması gerektiği için en geç 09. Ýkinci oturum olan sayýsal bölümde ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinin her birinden 20'þer soru olmak üzere adaylara toplamda 40 soru sorulacaktýr.
Merkezî Sınava katılacak olan öğrencilerin puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre tek puan türünde hesaplanacaktır. Oturumda toplamda 90 soru sorulmakta ve buna karşılık 135 dakika süre verilmektedir. Bu derslere ait soru sayısı değişmektedir. İkinci oturum olan sayısal bölümde ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinin her birinden 20'şer olmak üzere adaylara toplamda 40 soru sorulacaktır. Sınava girebilmek için hangi belgelerin yanımızda olması lazım? Örneğin Matematik testinde toplam 20 soru var ve matematikten 14 doğru 6 yanlış yaptınız, matematik netiniz yaptığınız 6 yanlışa karşılık 12 olacaktır. Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.
Böylece her iki oturumda adaylara sorulacak toplam soru sayısı 90 olacaktır. İkinci bölüm sayısal bölümdür matematik, fen bilimleri bu bölümde toplamda 40 soru sorulmakta ve 40 soruya karşılık 80 dakika süre verilmektedir. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir. Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, T. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı; ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.
Sınava alınabilmemiz için yanımızda, sınav giriş belgesi ile geçerli bir kimlik belgesinin olması gerekmektedir. Bunlar sırasıyla Türk dili ve edebiyatı, sosyal bilimler-1 ve 2, matematik ve fen Bilimleri testleridir. Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir. Ayrıca doğru sayısı kutucuklarına net sayılarınızı yazarak da işlem yapabilirsiniz. Tarih, coğrafya ve felsefe alanlarının yanında din kültürü ve ahlak bilgisinden de sorular içermektedir.
Yanlışların 3'te 1'i doğru sayısından çıkarılarak net sayısı bulunur. Yerel Yerleþtirmede tanýnan 5 beþ tercih hakkýnýn tamamýný kullanmak zorunlu deðildir. Merkezî Sınav başvuruları isteğe bağlıdır. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil dersleri bulunmaktadır. . Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.
Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 80 dakika olacaktır. Yerel Yerleþtirmede tercihlerinden ilk 3 üç okulu Kayýt Alanýndan seçmek kaydýyla öðrenciler en fazla 5 beþ okul tercihinde bulunabileceklerdir. Böylece adaylar soruları yanıtlarken soru başına ortalama 67,5 saniye 1,125 dakika süreye sahip olacaklardır. İlk oturum olan sözel bölümde Türkçe dersinden 20, T. Herhangi bir dersten muaf olan öğrencilerimiz kutucuğu ya da kutucukları işaretleyerek puanını kendisine göre yapabilmektedir.
Yapýlan tercihlerde; ayný okul türünden Anadolu Lisesi,Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu Ýmam Hatip Lisesi en fazla 3 üç okul seçilebilecektir. Alan yeterlilik testi yukarıda belirtildiği gibi 4 adet alt testten oluşmakta ve her bölümde toplam 40 soru bulunmaktadır. Merkezî sýnavla öðrenci alan okullarýn belirlenen kontenjanlarýna merkezî sýnav puaný üstünlüðüne göre yerleþtirme yapýlýr. Fen bilimleri testinde fizik, kimya ve biyoloji alanlarından sorular yer almaktadır. Sosyal bilimler-1 testi, tarih ve coğrafya alanlarından sorular içermektedir. Öðrenciler ayný okul türünden en fazla 3 üç okulu tercih edebileceklerdir. Sınavdaki toplam soru sayısı 160'tır.
Sınav süresi, tek oturumda 180 dakikadan oluşmaktadır. Sınavla alan okullar için hazırlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan bu sistem için hazırladığımız puan robotu güncel verilerle düzenlenmiştir. Sınav, iki oturum hâlinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacaktır. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir. Birden fazla cevap işaretlenmesi durumunda ne olur? Ýnkýlap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 10 ve Yabancý Dil dersinden de 10 soru olmak üzere toplamda 50 soru sorulacaktýr.