Muutama pieni varsi ja aina ne ilahduttavat erikseen. Sophie's Choice H 40, F V Väritykseltään ja muodoiltaan herkkä historiallinen lajike, jonka alkuperää tai sukupuuta ei tunneta. Myös helluntaililjaksi sitä jotkut sanovat. Tämän juhlan aikaan näemme narsisseja lähes kaikkialla: puutarhoissa, joissa kenties kukkivat uudelleen edellisen vuoden sipulit, ja toisaalta erilaisissa koristeasetelmissa keittiönpöydillämme, ulkona ja sisäänkäyntien luona. Sipulit maahan, mutta miten syvään? Olen kadottanut sen pakkauksen kuvan, tai en kai laittanut alunperinkään taltee.
Nämä on kukkineet viimeksi noin 7 v sitten. Monet ryhmän kolme lyhyttorviset narsissit saattavat olla perimältään lähimpänä valkonarsisseja, vaikka myös muilla lajeilla on osuutta ryhmän perimässä. Ryhmissä 5-10 ryhmittelyn perusteena on se, että lajike muistuttaa jotain tiettyä narsissilajia, ja tämä on yleensä lajikkeen tärkein kantalajikin, mutta ryhmittelysäännöt eivät sinänsä puutu sukulaisuussuhteisiin. Jos kyseessä olisi arvokas tai arka narsissilajike, kahden viimeisen, keskikuvassa vielä emosipulissa kiinni olevan tytärsipulin irrottaminen voisi olla turhan riskialtista, sillä ne ovat osittain emosipulin kuoren alla. Lajikkeet ovat talvenkestävyydeltään hyvin vaihtelevia. Mutta mikä tuo lajike on nimeltään? En muista suoralta kädeltä kuinka kauan narsissilla menee kasvun alusta kukintaan, mutta kaipa sen saa kuukkelilla selville.
Vaalea kerrottu kukka , kaunis ja pitkäikäinen. Narsissit ovat kasvaneet samassa kohtaa monta vuotta ja ovat varmaan jo liian tiheässä, kun kukinta on ollut heikkoa. Parasta on hävittää oireilevat kasvit heti alkuunsa. Pitäisköhän odottaa vielä ensi kevääseen ja jos eivät silloinkaan kuki vois nostaa pois ja laittaa toiseen paikkaan. Olen kyllä niitä lannoittanut sipulikukille tarkoitetulla lannoitteella ja kyllähän ne viime vuonna tosi komeasti kukkivat, joten annan nyt niiden kuitenkin olla rauhassa paikoillaan ylös kaivamatta, mutta jos ensi kevät on samanmoinen, niin sitten koitan ylösnostoa. Ookko Inkeri2 varma et sipuleita on liian tiiviisti liian paljon? Sipulin jakautumisella saa parempia uusia taimia ja nopeammin kuin siemenestä.
Torven väri on hyvin kirkas Keskellä sama kukka kyseisenä iltana, värin kirkkaus ei näy yhtä hyvin kuin aamulla koska aurinko ei enää paista suoraan kasvupaikalle. Valtaosa rekisteröidyistä narsissilajikkeista kuuluu ryhmiin 1-3, ja erityisesti ryhmä kaksi on hyvin suuri. Mahtavatkohan sitten ikinä sieltä nousta? Ei niitä syksyllä löydä ja jos kaivaa maasta kukinnan jälkeen ja laittaa säilytykseen syksyä varten, ei niitä enää varsinkaan muista eikä löydä mistään. Siis toi valkoinen, on edellinenkin kaunis. Pihalle istutetut narsissit tosin harvemmin ehtivät kukkia vielä pääsiäisenä, mutta kun nämä iloisen kelta-valkoiset sipulikukat lopulta puhkeavat kukkaan toukokuussa, pihan ilme piristyy hetkessä. Varsinkin talonseinustoilla on maa routaantunut syvälle koska talon alla ei ole ollut lunta ja mökki on ollut kylmillään. Mitä enemmän lehdistö saa aurinkoa, sitä paremmin narsissit jatkossa kukkivat.
Mutta aika huonoon maahan ne olen tyrkännyt. Ryhmän lajikkeet, joita lienee ylipäätään olemassa joitakin satoja, ovat maallikon silmään hyvin selvästi valkonarsissin näköisiä ja viljelyltään sen kaltaisia. Sitten ne eivät ole enää nousseetkaan. Ulkoilmaan tottunut narsissi kestää lähes kymmenen asteen pakkasta. Saisi jo tulla talvi ettteivät kaikki kevätkukkijat kukkisi tuolla pimeydessä. Pitää pitää silmät auki jos vaikka joskus myöhemminkin tuollaisen bongaisi.
Joka kevät porukat löytää ulkovarastoistaan paleltuneita sipulipurkkeja, jotka unohtui edellisenä keväänä istuttaa. Tete-a-Tete on syntynyt neljäkymmentäluvulla rekisterivuosi 1949 , joten lajikkeenakin se on pysynyt pinnalla jo yli puoli vuosisataa. Mummilla käynyt sama juttu jo pari kertaa. Ja sama kysymys koskien helmililjoja ja krookuksia, siis ihan näitä marketista ostettuja pääsiäisen yli kukkivia tarkoitan. Herbert 1820-luvulla sen osoittamiseksi, että eräät luonnossa kasvavat narsissitaksonit olivat risteymiä eivätkä lajeja Gorer 1970.
Ei tällaisia linkkejä saa laittaa. Sisälle ostetut nupulliset kasvit aukaisevat kukkansa parissa päivässä. Sipulipusseissa lukee mitä missäkin, tänään ostamassani runoilijanarsissipussissa Siemen oli teksti Narcissus Actaea. Paras aika nostaa ja jakaa narsisseja on kesällä pian lehtien kuihduttua, koska uusi juuristo alkaa kehittyä hyvin aikaisin, valkonarsissilla jopa jo ennen lehtien kuihtumista, ja sen vahingoittamista olisi vältettävä. Vai onko ne liian arkoja Suomeen? Milner on mielestäni yksi kauneimpia kääpiönarsisseja.
Kaikki on jämähtäny siihen mittaan, mihin ne alkukeväästä ponkaisi. Ne siis yleensä muistuttavat kantalajiaan vielä niin paljon, että ne voi tunnistaa ko. Koko pitkästä narsissipenkistä en hoksannut ottaa kuvaan. Jonguillae-sektioon kuuluvat nunnannarsissi Narcissus jonquilla ja kymmenkunta sen lähilajia. Siellähän ne kovalla tohinalla nostaa päätään. Takapihan pöydällä on kolme kaupasta hankittua narsissiruukkua ja ainakin toistaiseksi hyvissä voimissa, mutta jos yöpakkaset kiristyvät entisestään, niin tarvitsisiko ottaa jo jossain vaiheessa yöksi sisätiloihin? Maailmalla ja ilmeisesti meilläkin ainakin kaupallisessa narsissinsipulien viljelyssä Siivonen 1957 yksi ongelmallinen tuholainen on narsissikärpänen Merodon equestris. .
Eivät ehdi pääsiäiseksi, mutta ei sen väliä. Kaulusnarsisseilla liuskat osuvat aina samalle kohtaa kuin liuskan takana oleva kehälehti eli niiden kanssa päällekkäin, ja perhosnarsisseilla liuskat osuvat kehälehtien välin kohtaan. Mutta antakaas, juuri siitä viestistä puuttuu se muokkausmahdollisuus. Näin muistelisin, mutta eihän se lannoituskaan varmaan pahaksi ole By Miikos - 24. Elinvoimainen ja kohtalaisen tukeva Tahiti edustaa moderneja kerrannaisia narsisseja. Heiniä on siis tuhat kertaa enemmän kuin narsisseja. Ja musta tuntuu että ne vois juurtuakin helpommin kun vanha kuiva juuripaakku on pois.