Olen kyllä tosiaan alkanut harkita sitä leikkauttamista, kun tunttuu nuo valeraskaudet seuraavan aina säänöllisesti juoksujen jälkeen. Yleensähän suositellaan että ruokavaliota voi keventää ja että nartulle lisätään liikuntaa ja aktiviteettiä, niin sillä on tekemistä eikä se niin hyvin jaksa ja kerkeä huolehtia valeraskaudesta. Ei kuitenkaan kestä kuin viikon päivät. Toimenpidettä ei kuitenkaan pitäisi tehdä silloin, kun koiralla vielä on oireita. Mutta tässähän nyt kyllä on jo selvä sellainen!! Mutta noita ruokailuttomia päiviä sillä on niin usein, että sekin on melko närmaalia. Riski kohtutulehdukselle on suurin 2 viikkoa — 2 kuukautta juoksun jälkeen. Nartun kiimakierto käynnistyy esikiimaasta proestrus , joka kestää noin 9 vuorokautta.
Eikä siinä varmastikaan ole läheskään kaikkea, mikä jonkun koiralle voi närästystä aiheuttaa. Susilaumassa vain johtava naaras synnyttää pentuja, muut naaraat ovat valeraskaana jo hoitavat yhdessä pentuja johtajanaaraan kanssa. Mutta ole onnellinen, jos juoksut eivät narttuusi tuon enempää vaikuta. Eilen tajusin, että nisät ja myös värkki ovat hieman turvonneet. Oma toivottu epäilys on valeraskaus. Ennen ei nukkunut sängyssä tai ollut huomionkipeä.
Nartun maitorauhaset turpoavat ja nisistä voi erittyä maitoa. Toivottavasti Taiston tyyppisten terveiden bulldoggien määrä lisääntyisi ja saataisiin englanninbulldoggirodussa periytyvät sairaudet vähenemään. Märkäkohdussa kohtuun kertyy tulehduseritettä, märkää. Jollain on vain lievää haluttomuutta, apatiaa, toisilla voi mennä niinkin pahaksi että ovat poltoissa ja synnyttävätkin, hoivaavat sitten vaikka villasukkaa ja sitä puolustetaan omistajaltaan henkeen ja vereen. Nyt on lelut pois ja lääkettä pari päivää syötetty ja kovasti toivon, että lääke myös auttaa vaivaan. Sisäkissat suositellaan madotettaviksi 1-2 kertaa vuodessa. Kuitenkin myös sisäkissa tarvitsee rokotukset, sillä taudinaiheuttajat voivat levitä esimerkiksi ihmisten kengänpohjissa.
Tuo meidän koira on ulkoillut esim tänään 2x2,5 km ja 1x7,5 km. Vähänkö järkytyimme siitä ja samalla helpotuimme :S Lueskelin tuossa valeraskaudesta ja joillakin kaiketi tulee pahoinvointia ja oksenteluakin. Oireet Nartun maitorauhaset turpoavat ja nisistä voi valua maitoa. Kanna vastuusi kissastasi ja sen lisääntymisestä! Kissa Kissa on yksi eläinsuojeluyhdistyksiä ja löytöeläinhoitoloita eniten työllistävistä eläimistä. Silloin tulehduserite ei vuoda ulos vaan kertyy kohtuun, mikä voi johtaa kohdun repeämiseen ja tulehduseritteen pääsyyn vatsaonteloon. Nartut, joille on tehty hormonihoito esimerkiksi juoksujen siirtämiseksi tai abortin aikaansaamiseksi, voivat sairastua myös nuoremmalla iällä.
Tai ei tämäkään ehkäpä aivan pahimasta mahdollisesta päästä ole, mutta koiraa alkoi jo haittaamaan. Toisilla oireet ovat lieviä, eivätkä häiritse koiran elämää. Eli siis mitä pitäisi tehdä?? Esimerkiksi meillä en ole huomannut hapanmaitotuotteiden tuovan helpotusta. Lääkehoito ei hoida kohdun bakteeriherkkyyttä, eikä poista kohtutulehdukseen johtavaa muutosta kohdun seinämästä. Ihmisten lääkkeet ja ravintolisät eivät sovi koirille. Soitin eläinlääkärille ja alustavasti epäili nisätulehdusta.
Joskus ainoa näkyvä oire voi olla ontuminen tai jäykkyys. Joskus nartut saattavat itse stimuloida maidontuotantoa nuolemalla ja imemällä nisiään. Mikäli kissa ulkoilee vapaana, on vastuutonta olla leikkauttamatta sitä. Olen tehnyt nyt pitkän harkinnan jälkeen pienen muutoksen ruokintaan. Nisiä pitää tarkkailla ja puristaa yhtä vaikka kerran viikossa, se ei mitään vaikuta! Valeraskaudet eivät vaivaa vain tiettyä rotua tai ikäryhmää.
Täällä myös yksi koiranomistaja, jonka koiralla pahat valeraskausoireet kerta kerralta enemmän. Raskas hengitys ja muut fyysiset oireet Helteellä ja rasituksen jälkeen raskas läähättäminen on normaalia, mutta jos koira hengittää raskaasti ja tiheästi ilman ilmiselvää syytä, voi se olla merkki kivusta. Kissojen rokotustarve vaihtelee kissan ympäristön ja käytön mukaan. Ruokahaluttomuus on merkki monesta sairaudesta ja jos koira on pitkään syömättä, on se vietävä eläinlääkäriin tarkastettavaksi. Sivuvaikutuksia havaittiin 34 %:lla hoidetuista.
Sillä turpoaa maitorauhaset, se saattaa pedata, on hellyydenkipeä, oikukas jne. Nykykoiralle valeraskaus ei kuitenkaan ole niinkään hyödyksi, vaan enemmänkin haitaksi. Meillä on 1v7kk Shelttisetä jolla nyt aika vaikea valeraskaus. Meilläkin koira valeraskauden aikana on äkänen toisille koirille ja varovainen näyttää hampaita jos toinen vähänki tönäsee tai muuten riehuu , välillä saattaa ihan ilman syytäkin rähähdellä vastaantuleville. Sterilisaatio suojelee lisäksi koiraa rintasyövältä ja ehkäisee vaarallisia kohtutulehduksia. Se tärisee ja vinkuu kun pitää pennuistaan huolta ja etsii niille paikkaa. Riski on mielestäni kuitenkin siinä määrin pieni, että omalla kohdallani en tunne yhtäkään narttua, joka siitä kärsisi.