Vår tid är nu 1940-talet finns ännu kvar Rekvisitan har inhandlats i antikaffärer, second hand-shoppar och på auktioner. Romanen är den första delen i en tänkt kriminalserie. Irländska Michael Higgins har jobbat med scenografi i ett tjugotal år. Är du intresserad av att vara med? Här kan du och din grupp boka en guidad visning med Vår tid är nu-tema där du får uppleva Helga Löwanders sekelskiftesvåning med salonger, matsal, sovrum, arbetsrum — och lyssna till anekdoter från inspelningen. Även Gustav Löwanders bostad kan ses. En av huvudkaraktärerna, Helga Löwander som spelas av Suzanne Reuter, bor i en våning där Nääs slotts interiörer använts som scenografi. Vår tid är nu Tredje säsongen Just nu görs den tredje och sista säsongen där handlingen är förlagd till åren 1968-1971.
Och även denna gång tillsammans med en mängd statister i Göteborg. Där ser man hur möbeldesignen sakta förändras. Vissa tycker det är roligt att påpeka då rekvisitan i en produktion gör felaktiga tidsresor. Inspelningen sker i Göteborg i perioder under 2016. Bild: Johan Paulin Vår tid är nu Föremål talar om känslor Ibland kan saker ersätta repliker. Därför kan en bild som utgår från en kort glimt av en vacker gammal tapet ta med tittaren till en annan tid.
Folk rusar spontant ut på gatan för att skrika ut sin glädje och lättnad. Central för handlingen i säsong tre är Mirko Kostelic, den rollfigur som Nemanja Stojanović spelar och som presenterades i slutet av seriens andra säsongsfinal. Det hade vi rätt roligt med, liksom med att hitta rätt bilmodeller, berättar Michael Higgins. En stor roll får även Ninas dotter Christina, som får en roll i nattklubben som öppnas i Djurgårdskällaren. I säsong två har det blivit 1955.
Julen år 2020 visas nya avsnitt som går tillbaka i tiden till år 1951. Och varifrån det ska införskaffas. Den första rollfigur som tittarna får se är Hedda Stiernstedt, som spelar Nina Löwander. Men man gör också gatuscener, de allra flesta av dem likaså i Göteborg. På det gamla fabriksområdet finns även tegelbyggnaden där Djurgårdskällarens lastbrygga filmades. Dagens hem är alla i stort sett vita, men på den tiden hade man mörka tapeter eller åtminstone mer färg.
Stora matsalen, Abrahamsons privata matsal, bibliotek och skrivrum, de två rosa gästrummen samt lite biutrymmen med bland annat den vackra spiraltrappan syns ofta i serien. Men på 1940-talet var det stora skillnader mellan hur folk bodde, konstaterar Higgins. Bildruta ur första avsnittet där svenskarna gläds över nyheten som sprids över Europa. Det är i alla fall vad som sägs nu. Hon vill men han vill inte längre, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter: — Jag vågar knappt tänka på dagen efter. Det är också en tid med starka motsättningar mellan höger och vänster, när amerikanska desertörer från Vietnamkriget kom till Sverige och restaurangmaten blev allt lyxigare.
Något som en tittare reagerar för mycket på. Värre var det med saker från 1950-talet som den andra säsongen är förlagd till. Många ungdomar engagerades av Vietnam- och Palestinarörelserna och drev politiskt vänsterut. Samtidigt har vi låtit en hel del saker från de tidigare årtiondena stå kvar. Hedda, i slutscenen springer Nina bort från Calle. Kärl för kärl, tavla för tavla.
Se vår under fliken Se och göra för aktuella dagar och tider. I utomhusscener som den här handlar det inte om att skapa en historisk miljö utan om att dölja dagens värld. Så det hände mycket det året både i den politiska världen och i restaurangvärlden. Johan Rosenlind har i skapandet serien kunna lägga in sin kunskap av hur arbetet på en krog går till, där hans upplevelser från senare delen av 1900-talet inte ligger så långt från hur det hade varit bakåt i tiden. Totalt återstår tre-fyra månader av jobb innan tredje säsongen finns på hårdskivan.
Det avspeglar sig i deras hem - det mer avskalat hos Ester och mer ombonat hos Nina. I och med det har rekvisitan också spelat ut sin roll. I farten får vi uppleva hur livet ter sig efter kriget som skakat Europa så rejält, vilka värderingar som råder och hur det svenska folkhemmet sakta växer fram. Träffa också Sofie Häkkinen och Elena Sulin som berättar hur de upplever frågorna som tas upp i serien! För publiken visas den 2019, vilket samtidigt blir avslutningen på berättelsen om familjen Löwander. Har plockat karaktärer Johan Rosenlind hämtade sin inspiration från en gedigen erfarenhet av Stockholms restaurangliv, där han 1978—79 började på restaurang Victoria, som då var Stockholms innekrog och drevs av Tore Wretmans koncern. Jag vet framför allt en scen som kommer att chockera.