Nopea uranousu sähköasentajasta eduskuntaan Sisukkaaksi, kunnianhimoiseksi ja sosiaalisesti lahjakkaaksi kuvattu Ahde syntyi vuonna 1945 Oulussa seitsenlapsisen perheen esikoisena. Mitkä kuunnelmat jäivät erityisesti sinun mieleesi? Kansanedustajauran alkuvuosina Matti valittiinkin oululaisen Pukumies-liikkeen äänestyksessä kaupungin parhaiten pukeutuneeksi mieheksi. Kyllä häntä pitää voida kriittisesti käsitellä vaikka on kuollut. Myös edustava ulkonäkö, tyylikäs pukeutuminen ja sosiaaliset lahjat olivat kovaa valuuttaa maan suurimmassa työväenpuolueessa. Pää oli joka jätkällä terävä. Poimimme muutaman viime vuodelta, jotka ovat jääneet meidän mieleemme. Tuomiojan Ekilläkin pää ja silmät harottaa siihen malliin, että onko sitä käynyt Tuonen Emäntä jo hiukan uniaikana pörröttämässä.
Joulukuussa 2015 Ahde kertoi Uuden Suomen blogissaan kärsineensä masennuksesta lähes 20 vuotta, syöneensä mielialalääkkeitä 15 vuoden ajan ja käyttäneensä lähes kaikkia paitsi suonensisäisiä huumeita. Ympäristöministeri katosi kuin maa olisi hänet nielaissut. Lähteet: Wikipedia, Matti Ahde ~ Sähkömies, Kaleva. Onko 73-vuotiaana kuoleminen jotenkin hienompaa kuin 74-vuotiaana? Kodin arvot olivat työväen urheiluliikkeessä ja osuuskauppaliikkeessä. Sinua varmaan vieläkin itkettää kun ihannemaasi Neuvostoliitto hajosi. Muistan ikuisesti, että sähköasentajan koulutuksen saanut Matti Ahde oli innokas oopperan ystävä. Vastavalitun puhemiehen osaaminen joutuikin heti suurennuslasin alle.
He eivät ilkkuneet juuri kuolleen kustannuksella. Matti Ahteen lapsuudenkoti oli rutiköyhä jopa sodanjälkeisen pula-ajan mittapuilla arvioiden. Matti Ahde pitää Olympiakomiteaa kaikkine vastuualueineen liian massiivisena urheilujärjestönä. Lauluntekijä-käsikirjoittaja Reino Helismaalla oli näppinsä pelissä suuressa osassa sotien jälkeistä radioviihdettä. Ahteen asema poliittisen vallan ytimessä alkoi horjua vuodenvaihteessa 1989. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Ensimmäinen kerta taisi olla 1972, rytmistä kilpavoimistelua Valkeakosken koskenpojissa harrastanut Hilkka Ahde kertoi.
Matti Ahde muisteli osallistuneensa Työväen musiikkitapahtumaan ensimmäisen kerran 1976. . Oululainen Matti Ahde otti tuntumaa politiikkaan vuonna 1968, kun hänet valittiin Oulussa Sosiaalidemokraattisen Nuorison Keskusliiton järjestöohjaajaksi. Hesa on kohta slummi, jossa kaikki omakotitaloalueet, metsälöt ja puistot, vehreus ja liikkumisen sujuvuus hävitetty. Laji oli hänelle myös tuttu aikaisemmista työtehtävistä ja toiminnasta urheilun parissa.
Jo 29-vuotiaana hänet valittiin sd-ryhmän johtoon, ensimmäisellä kerralla täpärästi, jatkossa aina yksimielisesti. Koita ymmärtää että kyllä henkilöitä voi kritisoida heidän kuoltuaankin. Veikkaus pyysi eduskunnan entistä oikeusasiamiestä Pirkko K. Tämä näkyi myös eduskunnan ikärakenteen nuorentumisena. Menihän jo aikaisemmin Hilkalta hermot kun puuhasi senaatintorille jouluhässäkän joka menikanttuvei.
Sattuneet saamaan, vaan hyvät puheenlahjat ja vaalikarja äänestää kun niille luvataan, vaikka ilmainen ämpäri. Hän lisäksi oli naistenahdistelija, miksi ihmeessä tuollaista miestä kadehtisin? Toki häntä voi puolustaa jos kokee että arvostelulla ei ole perusteita. Hän on tehnyt töitä 1990-luvulla. Kiitospuheessaan vuonna 2012 Ahde halusi muistuttaa salibandyn ennakkoluulottomuudesta suomalaisessa urheilujärjestökentässä. Muodollisesti epäpätevä liikunnanopettaja-äiti valmensi kymmenen rytmisen kilpavoimistelun Suomen mestaria ja nosti myös tyttärensä 1970-luvulla naisten rytmisen kilpavoimistelun huipulle.
Kaikki jotka siis kouluun halusivat. Poliitikkona Matti Ahde edusti työväenliikkeen katoavaa perinnettä. Sdp riveistä tuli ulpu ja hoiti tuon sortin terrorismin jokaiselle suomalaiselle silloin, erkko ja vastaavat lobbas riittävästi. Nuorisovaaleiksi muodostuivat, koska suuret ikäluokat olivat tulleet äänestysikäisiksi ja vaalikelpoisiksi. Ahteen suurimpia projekteja olivat politiikassa ympäristöministeriön ja eduskunnan tarkastusvaliokunnan perustamiset sekä puhemiehenä eduskunnan työtapoihin tehdyt uudistukset. Olen sen kokenut, Ahde sanoi. Sanoin lapsilleni jo 50-vuotispäivilläni vuonna 1995, että kun kannatte minua hautaan, kertokaa, että arkussa lepää onnellinen mies, Ahde sanoo nyt Demokraatissa.
Matti Ahde ehti kahmia oman osansa näistä oopperamusiikin tukirahoista. Ilmestyskirjan ja George Orwellin teosten valossa. Meistä tuli hyviä ystäviä, muistelee puheenjohtaja Risto Kauppinen. Siat tonkii tunkioita, täytyyhän teidän päästä toteuttamana itseänne. Matti Ahde menehtyi torstain ja perjantain välisenä yönä. Hän esiintyi televisiossa ja kaikissa muissa tiedotusvälineissä joka päivä ja otti kantaa kaikkiin mahdollisiin asioihin riippumatta siitä kuuluivatko ne ministeriön toimialaan vai eivät. Kielitaidon puutteen hän korvasi osaavalla tulkkien käytöllä.